Ο εορτασμός της 48ης Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού και η συγκίνηση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 48ης επετείου του Κινήματος του Ναυτικού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου. Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, παρέστη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στην εορταστική εκδήλωση παρέστησαν o Βουλευτής Α΄ Πειραιώς (ΝΔ) Νικόλαος Μανωλάκος, ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και η Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφία Βούλτεψη. Τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες εκπροσώπησαν ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλειος Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ), ο Υποναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης ΠΝ (ΚΚΕ), ο Α΄ επιλαχών Βουλευτής Β΄ Πειραιώς Νικόλαος Σούτας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) και η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡα25). Παραβρέθηκαν επίσης ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο Επίτιμος Υποναύαρχος Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.

Η ανάρτηση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

“Με μεγάλη συγκίνηση, και με αναμνήσεις από τα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού τον Μάιο του 1973. Τα γεγονότα αυτά καθόρισαν και τη δική μου ζωή, καθώς ο σύζυγός μου Βαρδής, νεαρός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού τότε, συμμετείχε στο Κίνημα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Γεγονότα που έχουν χαραχθεί βαθιά στη μνήμη και την ψυχή μου, αλλά και στη συλλογική μνήμη κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας ως έκφραση δημοκρατικής συνείδησης. Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και τον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη για την εκδήλωση μνήμης που τίμησε την ιστορία της χώρας μας και την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού” έγραψε σε ανάρτησή της στο Ιnstagram η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Στεφανής: Φόρος τιμής σε όλους όσοι συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού,

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω: “Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από το κίνημα ενάντια στη Στρατιωτική Δικτατορία, που έμεινε στην ιστορία ως το Κίνημα του Ναυτικού. Ένα Κίνημα που πυροδοτήθηκε από τις τάξεις των Αξιωματικών του Ναυτικού, ως απότοκος της δημοκρατικής τους συνείδησης και των πατριωτικών καταβολών τους. Στο κίνημα αυτό, εκτός από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετείχαν και στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ιδιώτες, εκφράζοντας το σύνολο του δημοκρατικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ελληνικού Λαού. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, το καθήκον, δηλαδή η ηθική υποχρέωση, πρέπει να συμβαδίζει με τη διαταγή, δηλαδή τη νομική επιταγή. Ένας δημόσιος λειτουργός δεν πρέπει να έχει διλήμματα ανάμεσα στα δύο αυτά, διότι θα πρέπει να συμβαδίζουν. Η σύγκρουση μεταξύ τους είναι η απόδειξη της κακής λειτουργίας της πολιτείας και των θεσμών, πράγμα το οποίο ήταν η καθημερινή πραγματικότητα κατά την επταετία. Όταν καθήκον και διαταγή βρίσκονται σε σύγκρουση, τότε υπάρχει δυσλειτουργία της πολιτείας και των θεσμών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πίστη στη Δημοκρατία και στο καθήκον τους απέναντι στον Ελληνικό Λαό, του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Οι συμμετέχοντες στο Κίνημα του Ναυτικού επέλεξαν το καθήκον βάσει αυτού που τους επέβαλε η δημοκρατική τους συνείδηση. Αυτό ακριβώς είναι το δίδαγμα, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε εμείς σήμερα από τις εποχές εκείνες, όσο και αν φαντάζουν μακρινές”.

“Σε μια απρόσκοπτη διαδρομή που συνιστά τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία του Ελληνικού Κράτους, αποτελεί αίσθηση χρέους η απονομή φόρου τιμής σε αυτούς που προέταξαν την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, για να μπορούμε εμείς, σήμερα, να απολαμβάνουμε με αξιοπρέπεια τα αγαθά της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ένα εμβληματικό για τον ελληνισμό χρονικό και ιστορικό σταυροδρόμι, αφού φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας, η αναδίφηση τέτοιων ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος, όπως το Κίνημα του Ναυτικού, επιβεβαιώνει ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, υπερβαίνοντας τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και προσωπικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα διέρχεται αναμφισβήτητα μια κρίσιμη περίοδο, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με προκλητικές συμπεριφορές, απειλές στρατιωτικής ισχύος, παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σε αυτές τις συνθήκες, η Πατρίδα, με απόλυτο σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δηλώνει ανυποχώρητη στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων και επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου. Κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος της Πατρίδας συνιστούν οι σύγχρονες, αποτελεσματικές και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εγγυώνται – με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους – την ασφάλεια, την ευημερία και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού. Κλείνοντας, αποτίουμε ευλαβικά φόρο τιμής σε όλους όσοι συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, σε εκείνους που είναι κοντά μας, αλλά και σε εκείνους που δεν είναι πλέον στη ζωή. Έχουμε χρέος απέναντί τους να καταθέσουμε ως μέρος της συλλογικής μας αυτοσυνειδησίας την άνευ όρων αφοσίωσή μας στα ιδεώδη της δημοκρατίας και στην ανιδιοτελή αγάπη για την Πατρίδα” συμπλήρωσε.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον ετήσιο φόρο τιμής που το Πολεμικό Ναυτικό αποτίει στα στελέχη εκείνα, “που πρωτοστάτησαν σε μία εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας μας στη δημοκρατική ομαλότητα. Μία προσπάθεια που στη συλλογική μνήμη έχει αποτυπωθεί εμβληματικά ως το «Κίνημα του Ναυτικού”.

“Ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που δυστυχώς αποκαλύφθηκε στις 22 Μαΐου 1973 και οδήγησε στις φυλακές της δικτατορίας πλήθος στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και πολιτών. Η αποκάλυψη του εγχειρήματος δεν εμπόδισε τον Αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά και το πλήρωμα του Α/Τ Βέλος να πλεύσουν ανεξάρτητα από την υπόλοιπη νατοϊκή Ναυτική Δύναμη στην οποία συμμετείχε το πλοίο και να καταφύγουν στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, διεθνοποιώντας έτσι την εκδήλωση και τους δημοκρατικούς σκοπούς του κινήματος.

Το κίνημα του 1973 συνιστά κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα, αφού αποτέλεσε για το πραξικοπηματικό καθεστώς ένα καίριο ηθικό πλήγμα που κλόνισε την εικόνα του και αμφισβήτησε ευθέως την ισχύ του. Αποτελεί δε ιστορικό παράδοξο ότι ένα αποτυχημένο ως προς τους αντικειμενικούς του σκοπούς κίνημα, τελικά απέφερε καρπούς. Κατέδειξε καταρχάς στην ελληνική κοινωνία ότι το παράνομο καθεστώς, δεν ετύγχανε αποδοχής στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν βρίσκονταν απέναντι στο λαό αλλά συμπορεύονταν μαζί του στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Δεν έχω σκοπό να μακρηγορήσω, επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ στα ακόλουθα.

Το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό αποτέλεσε το λίκνο του κινήματος δεν είναι τυχαίο. Η ιδιότυπη ζωή πάνω σε ένα Πολεμικό Πλοίο αλλά και γενικότερα η ζωή στη θάλασσα, διαμορφώνει ανθρώπους με ελευθερία πνεύματος, θάρρος της γνώμης και ενσυνείδητη πειθαρχία ενώ ταυτόχρονα σφυρηλατεί ισχυρούς δεσμούς συντροφικότητας. Και στη συγκεκριμένη περίσταση οι ελεύθερες ανταλλαγές απόψεων στα καρέ των Πολεμικών Πλοίων αποτέλεσαν το κύριο συστατικό μέσα από το οποίο ξεπήδησε το κίνημα και ίσως να αποτέλεσαν ταυτόχρονα και την αιτία της αποτυχίας του.

Είναι δε άξιο αναφοράς, ότι το «Κίνημα του Ναυτικού» δεν ενσάρκωνε το όραμα κάποιου ή κάποιων μεμονωμένα, αλλά αποτέλεσε μια αντίδραση ατόμων με διαφορετικές καταβολές που ταυτίστηκαν και ενήργησαν συλλογικά υπό τη σκέπη της κοινής προσήλωσης στην ελευθερία και το δημοκρατικό ιδεώδες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αν και το κίνημα ταυτίστηκε με το Πολεμικό Ναυτικό, πλαισιώθηκε και από στελέχη των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της πολιτικής ζωής αλλά και από απλούς Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι, για εμάς τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά και υπερηφάνεια να τιμούμε τον αγώνα αυτόν, που όχι μόνο συνετέλεσε στην επίσπευση της επανόδου στη δημοκρατία, αλλά λειτουργεί και ως φάρος ιστορικής μνήμης για τις μελλοντικές γενιές. Το «Κίνημα του Ναυτικού» συμπυκνώνει όλες εκείνες τις αξίες που διαχρονικά το Πολεμικό Ναυτικό πρεσβεύει και υπηρετεί: το σεβασμό στις παραδόσεις και τη Δημοκρατία, την πίστη στις πανανθρώπινες αξίες αλλά κυρίως την προσήλωση στην τιμή και την άνευ όρων αγάπη για την πατρίδα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά:

– τον Αντιναύαρχο (εα) και συγγραφέα κύριο Ιωάννη Παλούμπη ο οποίος ως εμβριθής μελετητής της ναυτικής μας ιστορίας θα μας βοηθήσει σήμερα στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων της εποχής,

– και τον διακεκριμένο Καθηγητή στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κύριο Ευάνθη Χατζηβασιλείου, για την αποδοχή της πρόσκλησης να αποτελέσει τον κεντρικό ομιλητή της σημερινής επετειακής εκδήλωσης

Κύριε καθηγητά έχετε το λόγο…”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ