Αυτό είναι το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ: Το μοντέλο “κόμβου και ακτίνας” – Πώς θα λειτουργεί

Το χτίσιμο του νέου ΕΣΥ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους για την κυβέρνηση. Τι περιλαμβάνει όμως ο σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση; Η ανάπτυξη αυτόνομων τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) στα μεγάλα νοσοκομεία αποτελεί ένα βασικό τμήμα του νέου σχεδίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”. Το κομβικό στο σχέδιο είναι πως προβλέπει να υπάρξει διασύνδεση με τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, κάτι που θα συνιστά ένα εκσυγχρονισμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Τα αυτόνομα ΤΕΠ θα στελεχώνονται με προσωπικό εξειδικευμένο στην επείγουσα φροντίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση νοσηλευτικών αναγκών χαμηλής έντασης. Παράλληλα, σε όλα τα ΤΕΠ θα πρέπει να λειτουργεί ενιαίος τρόπος διαλογής (triage) και διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται χωρίς καθυστερήσεις τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά και να ξεχωρίζονται αποτελεσματικά από τα χρόνια περιστατικά. Για παράδειγμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο δεν θα πηγαίνει στο Ιπποκράτειο, αλλά θα αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ΤΕΠ.

Η δομή

Κεντρικός πυλώνας του νέου σχεδιασμού είναι, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η δημιουργία νοσοκομείων που θα λειτουργούν ως “Κόμβοι” και γύρω από αυτούς θα εντάσσονται νοσοκομεία που θα λειτουργούν στην “ακτίνα” τους, τα οποία θα αποτελούν μια ενιαία ομάδα. Πρόκειται για το μοντέλο “hub and spoke” (κόμβου και ακτίνας), το οποίο όπου έχει εφαρμοστεί παρουσιάζει αυξημένη αποτελεσματικότητα αλλά και οικονομική αποδοτικότητα. Το νοσοκομείο “Κέντρου – Κόμβου” θα παρέχει πιο εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και τα γύρω του τα νοσοκομεία “Ακτίνας” θα ενισχύσουν τον ρόλο τους με την παροχή υπηρεσιών υγείας στις τοπικές κοινωνίες. Παράδειγμα: Ένα νοσοκομείο “Ακτίνας” θα έχει χειρουργικό τμήμα. αλλά ένα πολύ εξειδικευμένο καρδιακό χειρουργείο θα γίνεται στο νοσοκομείο “Κόμβο” που θα έχει και το πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Η παρακολούθηση και όλα όσα χρειάζονται έπειτα από ένα τέτοιο χειρουργείο θα γίνονται στο νοσοκομείο “Ακτίνας” σε συνεργασία με το νοσοκομείο “Κόμβο”.

Μεταξύ άλλων η “Καθημερινή” αναφέρει ότι όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας υιοθετούν μια νέα προσέγγιση βασισμένη στις διαδρομές φροντίδας για να χαρτογραφήσουν τα βήματα στο ταξίδι ενός ασθενούς στο σύστημα. Οι “διαδρομές” αυτές οργανώνονται ανά στάδιο φροντίδας από την πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα έως την οξεία φροντίδα, μέχρι και την αποκατάσταση, περιλαμβάνοντας το πλήρες φάσμα των παρεμβάσεων σε κάθε στάδιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή η Αττική έχει μόνο ένα κέντρο αποκατάστασης για όσους βγαίνουν από ΜΕΘ. Στόχος είναι αυτό να αλλάξει και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλέγμα που θα ξεκινά από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση. Σε αυτό το επίπεδο περιλαμβάνονται η εκπαίδευση του προσωπικού, η στρατηγική για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και η αναβάθμιση των υποδομών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ