Spitfire MJ755: Επέστρεψε στην Ελλάδα το ιστορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Προσγειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τατοΐου το Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εμβληματικό αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Spitfire MJ755 επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από την πλήρη ανακατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το θρυλικό καταδιωκτικό αεροσκάφος συνόδευσαν κατά την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο, δυο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η επιστροφή του Spitfire είναι μια πολύ σημαντική ημέρα», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κόλιας αντιπρόεδρος του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», που χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αεροσκάφους.

Το SpitfireMJ755, είχε απογειωθεί από το ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, την περασμένη Τρίτη και μετά από ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, μέσω Μπρίντιζι προσγειώθηκε αρχικά για ανεφοδιασμό σήμερα στην Κέρκυρα, και από εκεί μέσω Αράξου έφτασε στην Αθήνα.

Χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα εκπαιδευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πετούν σε επετειακές εκδηλώσεις το αεροσκάφος.

Το ιστορικό αυτό αεροπλάνο κατασκευάστηκε το 1943, και είχε πάρει μέρος σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα με άλλα 77 περίπου Spitfire τον Φεβρουάριο του 1947, από την τότε βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου. Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στη Βρετανία για ολική ανακατασκευή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ