Κορονοϊός: “Φρένο” σε 19.000 ασυμπτωματικούς με τα self test – Έκκληση στους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν

Διευρύνεται η χρήση των self test σε όλους τους εργαζόμενους, με στόχο να εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυμπτωματικοί φορείς, ενώ την ίδια στιγμή επιταχύνονται οι εμβολιασμοί, προκειμένου να χτιστεί το ταχύτερο δυνατόν το “τείχος ανοσίας”. Τα self test έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ένα σημαντικό εργαλείο, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού μέσα στα σπίτια, τους εργασιακούς χώρους και τα σχολεία, ενώ θεωρείται ότι θα βοηθήσουν προκειμένου τα όποια βήματα επιστροφής στην κανονικότητα να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Είναι ενδεικτικό, ότι όπως έγινε γνωστό στην ενημέρωση της Παρασκευής, με την αξιοποίηση των self test από τις 8 Απριλίου και μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 19.000 ασυμπτωματικοί φορείς. “Η έγκαιρη διάγνωση τούς έδωσε τη δυνατότητα να προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους συναδέλφους τους, αλλά και τους φίλους τους”, όπως επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στη μείωση της διασποράς. “Είδαμε δε στην πράξη ότι δουλεύουν καλά. Μόλις 0,2% βγαίνουν θετικά, που στην πλειοψηφία τους επιβεβαιώνονται και στη συνέχεια με επανεξέταση σε δομές υγείας”, συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες και διευκρίνισε ότι σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ, είπε συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Self test σε όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα – Η ανακοίνωση Χαρδαλιά

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε μέσω γραπτής ενημέρωσης ότι θα διατεθούν δύο self test σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, το διάστημα από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Οι εργαζόμενοι θα έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν το αποτέλεσμα στις σχετικές πλατφόρμες.

Η ανακοίνωση:

“Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση. Διευρύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης – για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής – για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Θα ακολουθήσει και σχετική ανακοίνωση από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες είχαν διατεθεί συνολικά 13.596.127 self tests σε 3.251.334 πολίτες και έχουν υποβληθεί 9.072.577 ψηφιακές δηλώσεις. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στις 4 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών tests σε μαζική κλίμακα, βάσει του ECDC. Τέλος, έχουν καταγραφεί 19.641 θετικά κρούσματα – μετά και από επιβεβαίωση του αποτελέσματος του self test με PCR ή rapid test”.

Έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια οι 40-44 ετών

Υπενθυμίζεται ότι άνοιξε τα ξημερώματα της Παρασκευής η πλατφόρμα προκειμένου οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών να κλείσουν ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι το πρωί είχαν κλειστεί 40.000 ραντεβού. Όπως δήλωσε, η επόμενη ηλικιακή ομάδα για την οποία θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια είναι για τους 35-39 ετών. “Θα δούμε λίγο σήμερα και αύριο πώς θα κινηθεί η ομάδα των 40-44 ετών και πιστεύουμε ότι αρκετά σύντομα θα ανοίξει και για την επόμενη ηλικιακή ομάδα. Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το πότε ακριβώς θα ανοίξει. Για τους 35-39 τα ραντεβού μπορεί να ανοίξουν οριακά εντός του Μαΐου”, σημείωσε.

Η συζήτηση για “προνόμια” των εμβολιασμένων

Η συζήτηση για ενδεχόμενα “προνόμια” των εμβολιασμένων έχει ξεκινήσει “χαλαρά μέσα στην Επιτροπή”, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. “Το βασικότερο προνόμιο των εμβολιασθέντων είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους. Ας μη ξεχνάμε αυτό. Το μεγαλύτερο προνόμιο είναι το όφελος που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και για τους αγαπημένους τους, γύρω τους ότι έχουν προστατευθεί να μη νοσήσουν. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Νομίζω ότι το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self-test. Γιατί οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα σαφώς να μολυνθούν και να μολύνουν τους γύρω τους. Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει χαλαρά μέσα στην Επιτροπή μας τα συζητάμε. Υπάρχει και αρκετή βιβλιογραφία και υπάρχουν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι “πρέπει πρώτα να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να αρχίσουμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Τώρα, όσον αφορά το χρονικό διάστημα, εξαρτάται πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι εμβολιασμοί. Βλέπετε ότι γίνονται πάνω από 110.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα στη χώρα μας. Πραγματικά πάμε πολύ καλά. Και η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμπιστευτεί τα εμβόλια και θέλει να εμβολιαστεί. Πιο πολλοί είναι αυτοί που γκρινιάζουν ότι δεν βρίσκουν εμβόλια αρκετά γρήγορα, παρά αυτοί οι οποίοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Συνεπώς, μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω ότι θα αρχίσει αυτή η κουβέντα”.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας ότι “σχετικά με τη μάσκα, το είδαμε στο Ισραήλ όταν έφτασε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Τώρα αυτή τη στιγμή δεν είμαστε κοντά σε αυτό το ποσοστό. Όταν φτάσουμε, όταν πλησιάσουμε, λογικά εγώ πιστεύω στα μέσα καλοκαιριού ίσως και να έχουμε. Αλλά θα είναι μία συζήτηση που θα γίνει πρώτα στην Επιτροπή”.

“Μειώνονται τα κρούσματα άλλα όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε”

Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε σχέση με την πανδημία, περιέγραψε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία και ύφεση που υπολογίζεται στο 5% την τελευταία εβδομάδα. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόνισε ωστόσο ότι από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται, ενώ από τα μέσα Απριλίου και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ήταν πιο έντονη. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική όπου η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει σταθεροποίηση σε αρκετά υψηλό επίπεδο, τόνισε. Στο λεκανοπέδιο υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη πάνω από 2.000. Με βάση τα ενεργά κρούσματα, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και έκανε λόγο για σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, που δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 39 έτη, ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10-16 Μαίου το 31% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στα 3 νέα κρούσματα, αφορά σε νέους ηλικίας 20-40 ετών. “Είναι εμφανές ότι η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών απαραίτητων δραστηριοτήτων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των νέων κρουσμάτων με τον ρυθμό που θα θέλαμε”, είπε.

Πού είναι υψηλή η θετικότητα

Σχετικά με τον δείκτη θετικότητας, τόνισε ότι παραμένει σταθερά χαμηλός, κάτω από 4% επί συνόλου 50.000 τεστ που γίνονται καθημερινά σε μονάδες υγείας, ενώ η θετικότητα στους δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω rapid test που διενεργούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ εκτιμάται στο 1,6%.

“Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα σε κάποιες περιοχές, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες, ενδεικτικά στην Πτολεμαϊδα, την Ξάνθη, την Κόρινθο όπου η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνά το 3 και το 7%”, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου για να συμπληρώσει ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές με μικροεξάρσεις. “Επισημαίνεται ότι σε όλες αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς είναι εξαιρετικά δυσάρεστο τώρα που έχουμε πάρει μία ανάσα, να δούμε εκ νέου να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που εμφανίζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου”, είπε σε αυτό το σημείο.

Με αφορμή, επίσης, το άνοιγμα του τουρισμού ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα εισαγόμενα κρούσματα παραμένουν σταθερά χαμηλά, στο 0,31% του συνόλου των κρουσμάτων.

Σημαντική αποσυμπίεση στο ΕΣΥ – Τα στοιχεία για Αττική και Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, έκανε λόγο για σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ και για μείωση των νέων εισαγωγών, που όμως δεν γίνεται με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Χθες ανακοινώθηκαν λιγότερες από 300 εισαγωγές στην επικράτεια και 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, είπε. Σημαντική μείωση των νοσηλειών παρατηρείται στην Αττική (20%), στη Θεσσαλονίκη (35%), ενώ αντίθετα λόγω του αυξημένου φορτίου στη Δυτική Ελλάδα αυξάνει ο αριθμός των νέων εισαγωγών τόσο στην Πάτρα όσο και στα Ιωάννινα.

Έκκληση στους άνω των 50 να εμβολιαστούν

Απέδωσε την μη μείωση των νοσηλειών στα επιθυμητά επίπεδα, στο γεγονός ότι μολύνονται οι άνω των 65 ετών και απηύθυνε έκκληση στους ενήλικες άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αμφιβολίες τους και να εμβολιαστούν, έστω και τώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των νεκρών. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στους νέους, “που αποτελούν σήμερα τους οδηγούς της πανδημίας” να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή “για εμάς τους μεγαλύτερους” και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. “Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας”, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ