Εμβόλια κατά της Covid-19: Πόση ανοσία προσφέρουν έπειτα από κάθε δόση

Βασικό ερώτημα αποτελεί το ποσοστό ανοσίας που προσφέρει κάθε εμβόλιο μετά την πρώτη και μετά τη δεύτερη δόση και σ’ αυτό απαντούν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία από την πρώτη κιόλας δόση, αλλά είναι απαραίτητη και η δεύτερη δόση για να διασφαλιστεί επαρκής ανοσία στον κορονοϊό. Στο 89% φθάνει το ποσοστό ανοσίας με το εμβόλιο της Pfizer 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση, το 92% αγγίζει το εμβόλιο της Moderna το ίδιο διάστημα μετά την πρώτη δόση, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca, 21 ημέρες μετά, το ποσοστό ανέρχεται στο 70%. Η προστασία από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αρχίζει έπειτα από 14 ημέρες και έπειτα από 28 ημέρες αγγίζει το 85%. Σαράντα εννέα ημέρες μετά το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και με τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της Pfizer 7 ημέρες μετά προσφέρει προστασία στο 95,3%, της Moderna έπειτα από 14 ημέρες 94,1% και της AstraZeneca το ίδιο διάστημα 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ