Παρουσίαση του προγράμματος «Health Diplomacy by Elpida» στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών προσωπικοτήτων των επιστημών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» παρουσίασε το νέο Πρόγραμμα «Health Diplomacy by ELPIDA», σε ειδικό πάνελ στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.

Με στόχο τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς σύνορα στον τομέα της υγείας, τη διεθνή συνεργασία και την ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων γύρω από τον παιδικό καρκίνο, τον COVID-19 καθώς και σημαντικά υγειονομικά ζητήματα, το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ», με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά ενώνοντας δυνάμεις και φωνές από κορυφαίους επιστήμονες, διπλωμάτες και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών από ολόκληρο τον κόσμο.

Η παρουσίαση του νέου αυτού προγράμματος έγινε από την Πρόεδρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ενώ συμμετείχαν με ομιλίες τους η πρώην Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Irina Bokova, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για τις Επιστήμες της UNESCO Shamila NairBedouelle και ο Καθηγητής Ογκολογίας και Ιδρυτής του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο της Γαλλίας David Khayat.

Στην εισαγωγική ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Προγράμματος, ενώ τόνισε και τη στήριξη της πρωτοβουλίας της UNESCO με τίτλο «Open Science»: «Ο στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά ανθρώπους και ιδέες: για την προώθηση της Διπλωματίας της Υγείας ανάμεσα σε κράτη, διεθνείς οργανισμούς, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα λήψης αποφάσεων, νοσοκομεία, επιστήμονες, για την ίση πρόσβαση των παιδιών στις πιο εξελιγμένες θεραπείες, για την ενθάρρυνση των συνεργασιών και για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για σημαντικά θέματα σχετικά με την υγεία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει το έτος 2021 ως «Έτος Ειρήνης και Εμπιστοσύνης», προκειμένου να ενεργοποιήσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να προωθήσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη, τον πολιτικό διάλογο, την αλληλοκατανόηση και συνεργασία, προκειμένου να χτίσουμε έναν κόσμο ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονίας. Η πανδημία αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή και είναι πράγματι μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα να κάνει αυτά τα θετικά βήματα. Μια από τις δράσεις που υποστηρίζουμε στο πλαίσιο αυτό είναι η πρωτοβουλία της UNESCO με τίτλο «Open Science». Μια πρωτοβουλία που βασίζεται σε μια ανθρωπιστική προσέγγιση της επιστήμης με στόχο την ευρύτερη πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία, τη σύνδεση της επιστήμης με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και την ισότητα πρόσβασης και ευκαιριών σε όλους».

Irina Bokova

Η πρώην Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Irina Bokova συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για τη σημαντική και καίρια πρωτοβουλία της, μίλησε αναλυτικά για τη σπουδαία προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στον αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο και τόνισε την ανάγκη για ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου: «Ο κόσμος έχει ανάγκη την ανταλλαγή της επιστημονικής γνώσης, την επιστήμη που θα κάνει τις κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές, πιο συμπεριληπτικές και ευημερούσες. Η επιστήμη αναπτύσσεται μέσα από τον διάλογο, μέσα από την αλληλεπίδραση λαών και πολιτισμών και μέσα από τη συνάντηση των σκέψεων. Χαίρομαι πραγματικά που η UNESCO ανοίγει για ακόμα μια φορά τον δρόμο στην προώθηση της ελεύθερης πρόσβασης στην επιστημονική γνώση, στις επιστημονικές δημοσιεύσεις, στοιχεία και πλατφόρμες. Και θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την αγαπημένη μου φίλη Μαριάννα για τη συνεχή αφοσίωσή της στους σκοπούς και τις προσπάθειες της UNESCO να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, και συγκεκριμένα μέσα από την έκκληση για ανοιχτή και προσβάσιμη επιστήμη για όλους».

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για τις Επιστήμες της UNESCO Δρ. Shamila NairBedouelle παρουσίασε αναλυτικά για την πρωτοβουλία της UNESCO «Open Science» και υπογράμμισε πως η πανδημία υπενθύμισε στην ανθρωπότητα τον σπουδαίο ρόλο της επιστήμης: «Η πανδημία του COVID-19 υπενθύμισε σε όλους μας τον σημαντικό ρόλο της επιστήμης στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης παγκόσμιων απειλών και προκλήσεων. Αυτή η κρίση υπογράμμισε ακόμα τον ρόλο της επιστήμης ως οδηγού για λήψη αποφάσεων με βάση επιστημονικά δεδομένα. Οι κυβερνήσεις αναφέρονται στην επιστήμη προκειμένου να καθοδηγηθούν στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και τη διαχείριση της πανδημίας. Η πανδημία αποτελεί το επίκεντρο για τη δημιουργία επιστημονικής έρευνας χωρίς σύνορα. Ο κορωνοιός δημιούργησε ένα πλέγμα για διπλωματία της υγείας και της επιστήμης ανάμεσα στα κράτη. Κρίσεις τέτοιου μεγέθους μας υπενθυμίζουν παράλληλα πως οι αριθμοί έχουν δύναμη, πως είμαστε πιο δυνατοί σαν μια ομάδα παρά ο καθένας μόνος του. Όσο ισχυρή και αν είναι μια χώρα, παραμένει ευάλωτη μπροστά σε μια πανδημία. Σε έναν κόσμο που συνδέεται ολοένα και περισσότερο, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη και καλύτερη επιστήμη για όλους. Και πρέπει να διασφαλίσουμε πως η διεθνής επιστημονική συνεργασία θα συνεχίσει να ανθεί και να οδηγεί σε εθνικές και διεθνείς πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στην ανάγκη για υγιείς κοινωνίες».

Shamila Nair-Bedouelle

Ο Καθηγητής Ογκολογίας και Ιδρυτής του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο της Γαλλίας Δρ. David Khayat εξήρε το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη χαρακτηρίζοντάς το ως «φάρο για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου» και λέγοντας πως «η ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο της κυρίας Βαρδινογιάννη δεν θα είναι ποτέ αρκετή και αντάξια όσων έχει προσφέρει». Στην ομιλία του ο Καθηγητής Khayat τόνισε πως τα πρόσφατα θέματα που δημιουργήθηκαν με τη διάθεση του εμβολίου για τον COVID-19 ανέδειξαν τη σημασία της διπλωματίας στον χώρο της υγείας. Εκτίμησε μάλιστα πως μετά την εμπειρία της πανδημίας «η υγειονομική περίθαλψη θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα για τους λαούς» και πως «αποτελεί καθήκον όλων μας να αναδείξουμε αυτή την νέα πραγματικότητα». «Για αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία να πραγματοποιούνται τέτοιες συζητήσεις και πρωτοβουλίες» κατέληξε ο Καθηγητής Khayat.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος Φάνης Παπαθανασίου.David Khayat

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ