Άρση lockdown: Τέλος στα sms και αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας – Τα “κλειδιά” για μετακινήσεις εκτός νομού

Αντίστροφη μέτρηση για την οριστική άρση του lockdown. Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών και το απόγευμα αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα κατάργησης περιοριστικών μέτρων και ανοίγματος της χώρας, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα sms, οι μετακινήσεις, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός.

Η κατάργηση του sms στο 13033 και 13032 είναι πλέον “κοντά” μετά τους τόσους μήνες που παρέμεινε στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Αυτό συνεπάγεται και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και για να πραγματοποιήσουν αγορές στα καταστήματα, χωρίς το click inside ή το click away, αλλά πάντα τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των πελατών μέσα στα μαγαζιά.

Σχετικά με το ωράριο κυκλοφορίας, αναμένεται η απαγόρευση να αρχίζει στις 00.00 ή στις 00.30, αίτημα και των επαγγελματιών της εστίασης, οι οποίοι έχουν επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του “βίαιου” κλεισίματος των μαγαζιών νωρίς, από τις 22.45.

Τα “κλειδιά” για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Όσον αφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, σχεδιάζεται η επίδειξη self test για τα νησιά να είναι υποχρεωτική και να υπάρχει “ισχυρή σύσταση” για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Εμμέσως πλην σαφώς το προανήγγειλε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, όταν είπε πως οι σημερινές ανακοινώσεις θα εξηγούν “τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά”.

Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Χάρη Θεοχάρη για το άνοιγμα του τουρισμού, δίνοντας όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν και τα μέτρα. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αναρτάται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε εν συνεχεία οι αρχές να αποφασίζουν τη διενέργεια ή όχι rapid test.

Τι ανοίγει από την Παρασκευή

Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν:

  • ο τουρισμός
  • οι υπερτοπικές μετακινήσεις
  • τα μουσεία

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν:

  • παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • εργαστήρια ΙΕΚ και κολλέγια
  • σχολεία δεύτερης ευκαιρίας
  • ωδεία

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και ξεκινούν οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 28 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θέατρα και επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθιστούς, με ποσοστό πληρότητας 50%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ