Αμαλιάδα: Έφεση στην αθώωση για τον θάνατο της Άννας Πολλάτου – Τι ζητεί ο εισαγγελέας

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση θανάτου της Ολυμπιονίκη στη ρυθμική γυμναστική Άννας Πολλάτου ανοίγει η έφεση του Εισαγγελέα, καθώς στρέφεται κατά της αθωωτικής απόφασης για τον νόμιμο εκπρόσωπο της πολυεθνικής εταιρείας αυτοκινήτων. Η αθλήτρια έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στις 14 Μαΐου το 2014.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας στα τέλη Απριλίου έκρινε αθώο τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πραγματογνωμόνων και των μηχανικών ο θάνατός της οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος στο αυτοκίνητό της. Κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης με άλλο αυτοκίνητο αποκολλήθηκε το ταμπλό μαζί με το τιμόνι και μπήκαν βίαια στην καμπίνα του οδηγού.

“Η ύπαρξη κατασκευαστικών ελαττωμάτων του οχήματος και η πλημμελής τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών ασφαλείας φρονούμε ότι θεμελιώθηκε με αναλυτική τεκμηρίωση, με επιστημονική επάρκεια και με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων”, αναφέρει η εισαγγελική έφεση, η οποία επικαλείται τις καταθέσεις τεχνικών συμβούλων, μηχανικών και πραγματογνωμόνων μηχανικών που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως από το Τμήμα Τροχαίας Αμαλιάδας.

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η ισχύς της σύγκρουσης των δύο αυτοκινήτων δεν δικαιολογεί την αποκόλληση του ταμπλό και συνδέεται άμεσα με τον θάνατο της αθλήτριας. “Από το αποδεικτικό αυτό υλικό συνάγεται ότι ουδόλως δικαιολογείται κατά τη σύγκρουση οχημάτων η απόσταση του τιμονιού, ενώ ειδικά από το είδος της υπό κρίση σύγκρουσης, που ήταν οπισθονωτιαία, αλλά και από το μέγεθος της σφοδρότητας αυτής δεν δικαιολογούνταν η αποκόλληση του ευρισκόμενου στο εμπρόσθιο μέρος ταμπλό των οργάνων λειτουργίας του οχήματος”, σημειώνει ο Εισαγγελέας και συνεχίζει:

“Από τις καταθέσεις εξάλλου όλων των ανωτέρω μαρτύρων, αλλά και από την κατάθεση της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελικής Τσόλα και την τεχνική γνωμοδότηση του ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσαύτη, προκύπτει ότι υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στα κατασκευαστικά ελαττώματα του οχήματος και στην επέλευση του θανάτου της Άννας Πολλάτου, καθόσον η αποκόλληση του ταμπλό και του τιμονιού αφαίρεσαν το απαιτούμενο πλαίσιο στήριξης της παθούσας και αύξησαν ουσιωδώς και σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό το μέγεθος των δυνάμεων που αυτή δέχτηκε, με συνέπεια να βρεθεί εκτός πλαισίου καθίσματος, προς τα πίσω και αριστερά και να αποβιώσει ακαριαία”.

Ο εισαγγελέας δεν δέχεται τους ισχυρισμούς του νόμιμου εκπροσώπου της αυτοκινητοβιομηχανίας και υπογραμμίζει ότι δεν δικαιολογούν την αποκόλληση του ταμπλό και του τιμονιού. Η εισαγγελική έφεση τονίζει ότι ο κατασκευαστής θα μπορούσε να αποφύγει τον θάνατο της αθλήτριας.

Πηγή πληροφοριών: ON time

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ