“Καμπανάκι” από την Παπαευαγγέλου: Δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις λόγω του Πάσχα – Αναμένουμε τοπικές επιδημίες

Για την εξέλιξη της πανδημίας τις ημέρες του Πάσχα μίλησε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Όπως σημείωσε “ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν τις άγιες ημέρες σε δομές υγείας ήταν σημαντικά μειωμένος και έτσι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα των νέων μολύνσεων και της διασποράς του ιού, Σημαντικό είναι ότι τόσο χθες όσο και σήμερα που επιστρέψαμε στον υψηλό αριθμό ημερησίων τεστ, το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε το ίδιο σταθερό με αυτό της Μ. Εβδομάδας, στο 4,3%” τόνισε ενώ συνέχισε λέγοντας:

“Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μία πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των γνωστών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 20.000 ενεργά κρούσματα για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες. Σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων έχουμε σε Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία. Ακόμη βέβαια δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις που είναι πιθανό να είχαμε λόγω του Πάσχα. Αναμένουμε τοπικές επιδημίες και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις καθώς τόσο οι μετακινήσεις κάποιων από τις μεγάλες πόλεις σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο όσο και οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις που όλοι απολαύσαμε αυτές τις μέρες, ενδέχεται να να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα”.

Ακόμη σημείωσε ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει μείωση, με τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 4.900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και “ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ” ανέφερε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις κλίνες COVID είναι ηλικίας 35-55 ετών με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε.

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, όπως της εστίασης, να προκάλεσε χαμόγελο και αισιοδοξία, αλλά για να φτάσουμε σ’ αυτό χρειάστηκαν πολλές θυσίες και έγινε έπειτα από συλλογική και επώδυνη προσπάθεια πολλών εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι ο ιός είναι εδώ και δεν πρέπει να δώσουμε μήνυμα χαλάρωσης. Αναφερόμενη στον εμβολιασμό είπε ότι προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ