Δημήτρης Λινός στον Realfm 97,8: Πώς ξεκίνησε η συζήτηση για άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό

“Η αλήθεια είναι ότι για να καλυφθούν εμβολιακά όλα τα πάνω από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων που πρέπει να το κάνουν το εμβόλιο για να προστατευτούν από τον COVID-19, χρειαζόμαστε 12 με 14 δισεκατομμύρια εμβόλια, τα οποία δεν είναι δυνατόν να παραχθούν από τις λίγες σήμερα αμερικανικές, κυρίως, φαρμακοβιομηχανίες. Γι’αυτό οι σοβαροί επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν άλλες τεχνικές, πιο φιλικές με τις φαρμακοβιομηχανίες, θα περάσει το 2024 για να μπορέσουν να ασφαλιστούν υγειονομικά μεγάλες εκτάσεις από την Αφρική και την Ασία, με κίνδυνο εμείς οι “πλούσιοι”, που θα έχουμε ήδη εμβολιαστεί να κινδυνεύουμε πλέον από τις ισχυρότερες μεταλλάξεις του ιού” δήλωσε ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, Δημήτρης Λινός, μιλώντας για το ζήτημα με τις πατέντες στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Το θέμα δεν είναι απλώς ηθικό, καθώς δεν μπορούμε μόνο να εμβολιαστούμε εμείς και να αφήσουμε τους υπόλοιπους ανεμβολίαστους, είναι και οικονομικό. Βέβαια, αυτή η συζήτηση για την άρση της πατέντας, ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους και εκεί που πρέπει να δώσουμε τα εύσημα είναι στους δύο προέδρους της Χιλής και της Κόστα Ρίκα, που μαζί με τον ΠΟΥ επισημοποίησαν την προσπάθεια για μια διεθνή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας των εμβολίων. Αρχικά ήταν και των φαρμάκων που θα παραχθούν και των μελετών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Στην αρχική τότε πρόταση αντέδρασαν χιλιάδες επιστήμονες από όλον τον κόσμο, αλλά και κυβερνήσεις κρατών, άλλοτε με πλήρη συμφωνία, άλλοτε με πλήρη διαφωνία, άλλοτε με εναλλακτικές προτάσεις. Μια τέτοια εναλλακτική πρόταση ήταν και της ελληνικής κυβέρνησης μέσω της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine”, και του αντιπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στις διεθνείς συζητήσεις για τον κορονοϊό, του κ. Μόσιαλου. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters στις 6 Απριλίου του 2020, η Ελλάδα προτείνει η ΕΕ να αγοράσει τα δικαιώματα πατέντας για τα εμβόλια και για τα τεστ κορονοϊού. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η αγορά πατέντας θα έδινε στις φαρμακευτικές εταιρείες κίνητρα για περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη. Μάλιστα, ο κ. Μόσιαλος σε ένα επόμενο άρθρο του ξεκαθάρισε ότι η Χιλή και η Κόστα Ρίκα υπέβαλαν ριζοσπαστικές προτάσεις για δωρεάν διάθεση του εμβολίου, χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά η ελληνική πρόταση είναι πιο ρεαλιστική, γιατί δεν αποθαρρύνει τις εταιρείας από το να συνεχίσουν τις έρευνες” τόνισε.

“Η χαρά από την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να ανοίξει, να “σπάσει” αυτόν τον γόρδιο δεσμό. Αιφνιδίασε τους πάντες. Μια βιαστική αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας, που μιλάει για βήμα που δεν έχει προηγούμενο – αυτό είναι αλήθεια, που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια της παγκόσμιας απάντησης στην πανδημία, προκαλεί σύγχυση μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτών συνεργατών και αδυνατίζει τις ήδη τεταμένες αλυσίδες παραγωγής εμβολίων, έχουμε μια έμμεση απειλή δηλαδή. Είναι ένα πρόβλημα” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ