Κέρκυρα: Αλαλούμ με την ώρα της Ανάστασης – Γέμισε πυροτεχνήματα ο ουρανός τα μεσάνυχτα – ΒΙΝΤΕΟ

Τα μεσάνυχτα χτύπησαν “αλάρμα” οι καμπάνες στην Κέρκυρα, σηματοδοτώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Αυτό συνέβη έπειτα από σχετική εγκύκλιο του Μητροπολίτης Κερκύρας, που ανέφερε πως οι εκκλησίες του νησιού μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργήσουν στις εννιά το βράδυ ή την Κυριακή το πρωί, όμως με εντολή της Μητρόπολης, οι καμπάνες θα χτυπήσουν για την Ανάσταση στις 12 το βράδυ.

«Αναφορικά με την Ανάσταση, ο κ. Νεκτάριος, κατ’ άκραν οικονομίαν και σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την ΚΥΑ, έδωσε την άδεια όσες ενορίες θέλουν να τελέσουν την παννυχίδα της Αναστάσεως ή και την Θεία Λειτουργία, κατά το πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου, ήτοι 8 μ.μ. Παννυχίδα, 9 μ.μ. Τελετή Αναστάσεως και στην συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Δεν θα χτυπήσουν όμως οι καμπάνες. Στις 12 τα μεσάνυχτα, όλες οι ενορίες της παλαιάς πόλεως θα χτυπήσουν πανηγυρικά, αναστάσιμα, αλάρμα, όπως συνηθίζεται στην Κέρκυρα, την κανονική δηλαδή ώρα του «Χριστός Ανέστη», παρότι θα έχουν τελειώσει οι ακολουθίες. Ο Μητροπολίτης θα τελέσει την ακολουθία της Αναστάσεως με όλο το τυπικό της (παννυχίδα, «Χριστός Ανέστη», Όρθρος, Θεία Λειτουργία) το πρωί της Κυριακής του Πάσχα και ώρα 6.30 π.μ. Το ίδιο έχουν την δυνατότητα να κάνουν και όσοι από τους ιερείς το επιθυμούν, σε συνεννόηση με τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους ενορίτες τους, τηρώντας την ακρίβεια της εκκλησιαστικής τάξης», αναφερόταν συγκεκριμένα στην Εγκύκλιο.

Γύρω στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου επικρατούσε συνωστισμός σε αρκετά κεντρικά σημεία της Κέρκυρας, ενώ το Άγιο Φως έφτασε με αστυνομική συνοδεία στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι Κερκυραίοι είχαν συγκεντρωθεί και το απόγευμα στην Σπιανάδα και το Λιστόν, ενώ δεν αποχωρούσαν όσο πλησίαζε η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα περιπολικά και αστυνομικοί να επιχειρούν με ηχογραφημένα μηνύματα αλλά και παραινέσεις να διαλύσουν τον κόσμο και να κλείσουν τα καφέ που παρέμεναν ανοιχτά για take away.

Tελικά, ακριβώς στις 12 τα μεσάνυχτα, τηρήθηκε η παράδοση και έγινε η νύχτα-μέρα, με πανδαισία πυροτεχνημάτων στον κερκυραϊκό ουρανό, με αρκετό κόσμο να παραμένει στην Πάνω Πλατεία.

Πάντως, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, με τον Μητροπολίτη Κέρκυρας Νεκτάριο να έχει δηλώσει δια άμβωνος εδώ και ημέρες ότι δεν συμφωνεί με την τέλεση Αναστάσεως το Μ. Σάββατο στις 9, η στάση της τοπικής εκκλησίας της Κέρκυρας να τελεστεί Ανάσταση χθες το βράδυ σε πολύ λίγες εκκλησίες, προκάλεσε αναστάτωση σε πιστούς που δεν γνώριζαν αν στην ενορία τους η Εκκλησία θα λειτουργήσει ή όχι. Έτσι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ελάχιστες εκκλησίες στην πόλη της Κέρκυρας πραγματοποίησαν την τελετή της Αναστάσεως στις 9 το βράδυ ενώ, ακόμα και όσες τέλεσαν χθες την τελετή (Αγίων Πάντων, Αγίας Παρασκευής, Παναγίας των Ξένων), δεν είχαν ηχεία στους εξωτερικούς χώρους για να ακούνε οι πιστοί την Λειτουργία της Αναστάσεως ούτε χτύπησαν οι καμπάνες.

Αποτέλεσμα, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι που είχαν ήδη λάβει το άγιο φως, να μην καταλάβουν πότε έγινε η Ανάσταση και να φύγουν μετά από ώρα απογοητευμένοι.

Τόσο η Μητρόπολη όσο και ο εμβληματικός ναός του Αγ. Σπυρίδωνος δεν τέλεσαν τη λειτουργία, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση στον κόσμο που έψαχνε να βρει εκκλησία που να κάνει Ανάσταση. Αν και είχε διαρρεύσει ότι τα μεσάνυκτα θα χτυπήσουν οι καμπάνες, αυτό τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Πηγή: enimerosi.com/ corfupress.com / kerkyrasimera.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ