Κορονοϊός: 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson – Τι είπε η Θεοδωρίδου

Την άρση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson αποφάσισε η Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμών από τις 5 Μαΐου.

“Πριν από μία εβδομάδα είχαμε μια απόφαση κοινή από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ και το Κέντρο Λοιμώξεων και μετέπειτα από την ΕΕ και τον ΠΟΥ, για άρση της χορήγησης ενός εμβολίου, του πολυαναμενόμενου μονοδοσικού της Johnson&Johnson. Σ’ αυτό το διάστημα μίας εβδομάδας, έγινε λεπτομερής έλεγχος σχετικά με τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει την παύση της χορήγησης του εμβολίου, τα θρομβωτικά επεισόδια τα οποία συνοδεύονται και από θρομβοπενία. Τα δεδομένα από την Αμερική δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από ό,τι από τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ” τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τι δείχνουν τα δεδομένα

“Η απόφαση ήταν κοινή, καταλήγοντας στην άρση αυτής της απαγόρευσης, της χορήγησης του εμβολίου της J&J. Έγινε λεπτομερής έλεγχος των περιστατικών στις ΗΠΑ, διότι εκεί είχε εφαρμοστεί αυτό το εμβόλιο με παραμέτρους ελέγχου του κινδύνου κατά φύλο και κατά ηλικίες και τα στοιχεία που προέκυψαν είναι τα εξής: Έως 21 Απριλίου, ο αριθμός των περιπτώσεων που είχε καταγραφεί ήταν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson. Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν σε γυναίκες ηλικίας 18-49 ετών, μέση ηλικία είναι τα 37 χρόνια, και από τα 15 περιστατικά τα 13 ήταν σ’ αυτήν την ηλικία και 2 σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν μετά από μία εβδομάδα έως δύο εβδομάδες. Η στάθμιση του κινδύνου από τη νόσο Covid και του κινδύνου του εξαιρετικά μικρού από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση που ήταν λακωνική, ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, οφείλουμε όμως να είμαστε ενημερωμένοι για την ύπαρξη των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών, οφείλουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη και οι υγειονομικοί αλλά και το κοινό που εμβολιάζεται και η επιτήρηση συνεχίζεται και αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν την τωρινή θέση αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της αυστηρής επιτήρησης. Πάντως το γεγονός ότι γίνεται τόσο γρήγορα και λεπτομερώς ο έλεγχος υπογραμμίζει το ότι η παρακολούθηση των εμβολιασμών γίνεται με σχολαστικότητα και διαφάνεια”.

Ακολούθως η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε: “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα των ελεγκτικών μηχανισμών, και του FDA, του CDC και του ΕΜΑ και του ΠΟΥ, γνωμοδότησε θετικά για της άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου και στη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα”. Ακόμη υπενθύμισε ότι “εκτός του ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό άνω του 80% στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φθάνει στο 100% στην πρόληψη θανάτων. Είναι ένα εμβόλιο που περιμέναμε, χρήσιμο που θα πάει και εκεί που αδυνατούν λόγω τεχνικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια” είπε συνολικά για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ