“Ροζ φεγγάρι”: Απόψε και αύριο η πρώτη υπερ-πανσέληνος του 2021 – Από ποιον εφευρέθηκε ο όρος

Τόσο το βράδυ της Δευτέρας 26/4 όσο και το βράδυ της Τρίτης (αύριο) θα κάνει την εμφάνισή της η πρώτη υπερ-πανσέληνος του φετινού έτους (θα ακολουθήσουν άλλες δύο εντός του 2021), καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως για δύο συνεχόμενες νύχτες.

Η πανσέληνος αυτή ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης. Η Σελήνη θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τη συνηθισμένη, αλλά σίγουρα δεν θα έχει… ροζ χρώμα.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μία πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Απριλίου η Σελήνη θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη. Λίγες ώρες νωρίτερα από αυτό το περίγειο, περίπου στις 7:30 ώρα Ελλάδας της Τρίτης, θα υπάρχει πανσέληνος, οπότε το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο τόσο απόψε όσο και το βράδυ της Τρίτης.

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και έκτοτε «έπιασε» διεθνώς.

Μία πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μία πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, μία υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μία μέση πανσέληνο.

Επισημαίνεται ότι οι επόμενες δύο υπερ-πανσέληνοι του 2021 θα συμβούν στις 26 Μαΐου (θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την αποψινή και επιπλέον θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη, γι’ αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι»), καθώς και στις 24 Ιουνίου.

Πηγή πληροφοριών: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ