Εστίαση: Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες – Οι προετοιμασίες για το άνοιγμα και οι ενστάσεις

Mε ικανοποίηση σε γενικές γραμμές υποδέχτηκαν οι επιχειρηματίες της εστίασης την είδηση της επαναλειτουργίας του κλάδου στις 3 Μαΐου, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό τους τόσο σε σχέση με το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η κυβέρνηση στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης, μέσω ΕΣΠΑ, όσο και για τους περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας και τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

O πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στον Real FM 97.8 στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου ανέφερε ότι ” έγινε μια ανακοίνωση χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία, καμία συζήτηση με τον κλάδο”. “Ένα άνοιγμα εν μέσω αργιών, υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το πώς θα τροφοδοτηθούν οι επιχειρήσεις με φρέσκα προϊόντα ότι είναι κλειστοί οι προμηθευτές”, είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των αποστάσεων και του ωραρίου, σημειώνοντας ότι ” δεν έχουμε κανένα στοιχείο, ακούω δύο μέτρα τραπέζι με τραπέζι και καρέκλα με καρέκλα”, κάτι που όπως επεσήμανε δεν είναι βιώσιμο για τις επιχειρήσεις.

”Μιλάμε για ένα ωράριο που θα είναι περίπου στις 10 το κλείσιμο των εστιατορίων και συναφών καταστημάτων. Στις 8.30 μεσουρανεί ο ήλιος ακόμη, δεν είμαστε σε σκανδιναβική χώρα”, προσέθεσε. Ο κ. Καββαθάς σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την χρηματοδότηση. ” Το ότι θα μας δώσει πίστωση η αγορά το βλέπω ως αστείο, γιατί κανείς δεν πιστώνει σήμερα. Όπως εξήγησε ο ίδιος, όταν έχουν υποστεί τη ζημιά από τα προηγούμενα lockdown και έχουν μείνει ανοιχτές οι επιχειρήσεις στους προμηθευτές, είναι δύσκολο να δοθεί πίστωση σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

” Ο κλάδος δεν μπορεί να δρα ως εκτονωτική βαλβίδα ή βαλβίδα ισορροπίας επειδή δεν θα ανοίξουν τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

”Θέλουμε μερικές διευκρινίσεις σχετικά με το πόσα τραπέζια θα βγάλουμε έξω και πόσο κόσμο θα δεχτούμε. Περιμένουμε την επόμενη μέρα. Αυτό που μας έκαναν (το ότι αποφάσισαν την επαναλειτουργία του κλάδου) ήταν μεγάλη ανάσα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Εικοσιδυός, εστιάτορας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

”Κάποια μαγαζιά που μείναμε ανοιχτά, μείναμε για να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις υποχρεώσεις που θα έχουμε στις 4 του μήνα. Γιατί δεν σας κρύβω ότι αυτό το κλείσιμο, παρόλο που η κυβέρνηση μας βοήθησε πολύ με τα ενοίκια κ.λ.π, υπήρχαν και υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν μπόρεσαν να σταματήσουν”, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το τι εισπράττει από τον κόσμο, αν δηλαδή θα βγει ή υπάρχει φόβος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι ” θα φροντίσουμε εμείς να έχουμε τα χωρίσματα και να τηρούνται οι αποστάσεις. Βέβαια θέλει προσοχή και σε σχέση με το τι θα μας πουν οι κυβερνήτες μας γιατί δεν μπορεί να πεις σε κάποιον που έχει 5 τραπέζια να βγάλει έξω δύο. Θα βρούμε βέβαια όλοι τρόπους να δεχθούμε τους πελάτες και να τους παρέχουμε ό,τι θέλουν με πλήρη ασφάλεια”.

”Να ξεκλειδώσει γρήγορα το ΕΣΠΑ”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επαναλειτουργία του κλάδου ήταν κάτι που το περίμεναν πολύ καιρό. Τόνισε όμως ότι ” θα έπρεπε ο πρωθυπουργός χθες, με την ανακοίνωση του ανοίγματος της εστίασης, να ανακοινώσει και να ξεκλειδώσει το χρηματοδοτικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα”. ”Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που πήγαν στις επιχειρήσεις, σε όσες πήγαν, ως ένα βαθμό αποτελούν δάνειο.

Το ΕΣΠΑ που έχει ανακοινωθεί, το οποίο βρισκόταν σε μια θετική τροχιά, θα πρέπει να ”τρέξει” πιο γρήγορα. Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να καθυστερήσει και να δημιουργήσει προβλήματα”, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα ότι το ωράριο θα δημιουργήσει προβλήματα, τονίζοντας ότι ”είμαστε στην Ελλάδα που πουλάει τουρισμό, είναι δυνατό να κλείνουμε στις 10 ή στις 10.30; Είναι πολύ δύσκολο. Κανονικά θα πρέπει να λειτουργήσουμε σε πρώτη φάση με περισσότερες ώρες”.

”Η απόφαση πάρθηκε για λάθος ημερομηνία”

Ο κ. Χρήστος Κουδούνης από την ”Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης”, μιλώντας για το πώς είδε την απόφαση του ανοίγματος της εστίασης επεσήμανε ότι” τα ουσιώδη για αυτό το άνοιγμα είναι τρία: Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει ότι δεν αντέχουμε άλλα on-off . Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα όσον αφορά τα ποσά που θα δοθούν ως ενίσχυση για να μπορέσουν οι επιχειρήσουν να ανοίξουν. Ένα τρίτο και πολύ σημαντικό είναι να προσδιοριστεί ο τρόπος που θα λειτουργούμε.”

” Υπάρχουν καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικό χώρο, άλλα που έχουν ελάχιστο. Τα μέτρα αυτά υπάρχει πιθανότητα να μην είναι βιώσιμα για κάποια μαγαζιά. Αυτοί θα πρέπει να μείνουν σε αναστολή”, υπογράμμισε ο κ. Κουδούνης αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της πανδημίας και του πολύμηνου κλεισίματος.

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε για λάθος ημερομηνία, εξηγώντας ότι πέφτει δεύτερη μέρα του Πάσχα και επειδή προηγούνται απανωτές αργίες είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε εργασία ή προμήθειες.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, υπάρχει σοβαρό ζήτημα και με το προσωπικό καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτού βρίσκεται σε αναστολή και έχει συνηθίσει με τα 534 ευρώ ή πολλοί έφυγαν για σεζόν σε καλοκαιρινούς προορισμούς γιατί τους θεωρούν πιο ασφαλείς. ” Υπάρχει και μια απραξία που δημιούργησε νωθρότητα”, συμπλήρωσε.

” Βγήκαν οι μεζούρες στην εστίαση”

Ο κ. Γιάννης Κουζούκλης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην οδό Ζαλοκώστα και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εστιατόρων, μιλώντας στο OPEN και κρατώντας ένα μέτρο, ανέφερε ότι ” ήδη έχει αρχίσει μια παραπληροφόρηση και ελπίζουμε να είναι πράγματι παραπληροφόρηση το ότι πρέπει να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων από καρέκλα σε κάρεκλα”, τονίζοντας ότι αν πράγματι εφαρμοστεί αυτό το μέτρο καλύτερα να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση.

Είναι καταστροφή για τους επαγγελματίες”, κατέστησε σαφές.

”Εμείς προτείνουμε είτε να ισχύσει το μέτρο όπως ήταν πέρυσι στο lockdown όταν ανοίξαμε, είτε να πάμε με το 50% επί του συνόλου των τραπεζοκαθισμάτων χωρίς αποστάσεις”, σημείωσε ο κ. Κουζούκλης, αναφερόμενος στο πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η εστίαση ώστε να μην ζημιωθούν υπέρμετρα οι επιχειρηματίες για ακόμη μια φορά.

Τι θα γίνει με τα sms και τις μετακινήσεις

Για το άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου αλλά και για τα μέτρα που θα ισχύσουν μίλησε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε στον ΑΝΤ1 ότι “η απόφαση για να ανοίξει η εστίαση λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο ελήφθη έτσι ώστε να έχουν οι επαγγελματίες τον απαραίτητο χρόνο να είναι έτοιμοι και να έχουν λύσει τα όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν στο ξεκίνημα, μέχρι και τις 14 Μαΐου που θα ανοίξει και ο τουρισμός”. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να συνοδεύσουν το άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως θα ανακοινωθούν με κάθε λεπτομέρεια τις επόμενες μέρες και σίγουρα νωρίτερα από τις 3 Μαΐου. Διευκρίνισε πάντως πως η εστίαση σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε γενικές γραμμές θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με αυτά που ίσχυαν πέρυσι όταν η εστίαση είχε ανοίξει και πάλι. Ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε στη συνέχεια, ότι δεν έχει τεθεί θέμα sms για την εστίαση και είναι κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες, αλλά ο ίδιος θεωρεί λογικό πως δεν θα χρειάζεται η αποστολή sms για να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί, ενώ ανάλογη ήταν και η προσέγγισή του για τις διαδημοτικές μετακινήσεις για την εστίαση.

Συμπλήρωσε δε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν από καταστηματάρχες της εστίασης, ότι δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ανοίξει στις 3 Μαΐου, αν δεν είναι έτοιμος, και μπορεί να ανοίξει όποτε το κρίνει. Ερωτηθείς για το πότε θα δοθούν τα χρήματα της επιδότησης που έχει ανακοινωθεί για την επανεκκίνηση της εστίασης, είπε ότι εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είχε πει όταν ανακοινώθηκε το μέτρο, ότι δηλαδή στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και έπειτα από λίγες ημέρες θα γίνει η εκταμίευση του ποσού που θα εγκριθεί. Ο υπουργός, εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα των εμβολιασμών, προτρέποντας όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν εμβολιαστούμε όλοι μέσα σε 1 μήνα θα έχουν ανοίξει τα πάντα. Αποκάλυψε δε, ότι έχει προτείνει το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής και των εμπορικών κέντρων, όπως επίσης και να επιτραπεί το click in shop στη Θεσσαλονίκη και η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για το θέμα αυτό στη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ