Γιώργος Καραϊβάζ: Το χρονικό της εκτέλεσης – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών – “Κλειδί” οι μαρτυρίες

Σοκ έχει προκαλέσει η εκτέλεση του γνωστού αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Ήταν λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι που ο Γιώργος Καραϊβάζ αποχαιρέτισε συνεργάτες και τηλεοπτικό κοινό και λίγα λεπτά μετά έπεφτε νεκρός έξω από το σπίτι του στον Άλιμο από τις σφαίρες των αδίστακτων δραστών.

Το χρονικό της εκτέλεσης

Ο 52χρονος δημοσιογράφος έφυγε από το στούντιο Pro στο Πικέρμι λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι. Με το αυτοκίνητό του κατευθύνθηκε στο σπίτι του στον Άλιμο. Δεν μπήκε στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας αλλά πάρκαρε λίγα μέτρα πιο πριν. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και εκεί τον πλησίασε ένα μηχανάκι χαμηλού κυβισμού με δύο άτομα. Ο συνεπιβάτης τον πυροβόλησε με τουλάχιστον έξι σφαίρες. Ο δημοσιογράφος βρέθηκε νεκρός, πεσμένος μπρούμυτα, στο παρκάκι δίπλα στο σπίτι του. Το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση από την οδό Άννινου στις 14.28. Κινητή ιατρική μονάδα ήταν στο σημείο επτά λεπτά μετά, στις 14.35. Ο χώρος είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Επιτράπηκε η διέλευση στον γιατρό του ΕΚΑΒ που διαπίστωσε τον θάνατο του δημοσιογράφου. Στο σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ που προσπάθησε να πλησιάσει τον τόπο του εγκλήματος. Μια σπαρακτική κραυγή “αφήστε με να τον δω” ακουγόταν στον χώρο με τη γυναίκα να ζητεί από τους αστυνομικούς να την αφήσουν να πλησιάσει το σημείο όπου εκείτετο ο άνδρας της νεκρός. Εκεί ήταν και ο 19χρονος γιος τους. Οι περίοικοι δεν άκουσαν πυροβολισμούς και αυτό οδηγεί στη σκέψη αν οι δράστες, που πιθανόν φορούσαν σκούρα ρούχα, χρησιμοποίησαν σιγαστήρα. Οι αστυνομικοί έφθασαν γρήγορα στον Άλιμο προσπαθώντας να εντοπίσουν τους δράστες που εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά. Ο τρόπος της επίθεσης δείχνει στους αστυνομικούς πως οι δράστες ήθελαν πάση θυσία νεκρό τον αστυνομικό συντάκτη.

Τι ερευνούν οι Αρχές

Οι αστυνομικοί άρχισαν να συλλέγουν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, αφού υπάρχουν μαρτυρίες ότι τρία άτομα είδαν τη μηχανή χαμηλού κυβισμού να πλησιάζει το θύμα και ο συνεπιβάτης να τον πυροβολεί. Ξεκίνησαν, επίσης, τις έρευνες στην περιοχή, αλλά και να εντοπίζουν και ύποπτα μηχανάκια ανάλογου τύπου και χρώματος. Υπήρξε μία καταδίωξη στην Ιερά Οδό όπου εντοπίστηκε μια τέτοια μηχανή. Ο οδηγός ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ λίγη ώρα μετά αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν προέκυψε επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να συλλέξουν υλικό και από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή. Να δουν το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες, αν είχαν έρθει νωρίτερα και είχαν κάνει κάποια κατόπτευση του χώρου και προς τα πού διέφυγαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς. Το δεδομένο που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές είναι ότι ήταν δύο τα άτομα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρξε και κάποιος συνεργός ώστε να τους έδινε πληροφορίες ή να ήταν κοντά ώστε να ήταν και αυτός έτοιμος να αντιδράσει σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά στο σχέδιό της δολοφονικής επίθεσης. Υπάρχει και η εκδοχή των δύο ομάδων που έδρασαν, όπου ομάδα συνεργών ακολουθούσε τον δημοσιογράφο από τη δουλειά του μέχρι το σπίτι του στον Άλιμο και έδωσε σήμα στους εκτελεστές να δράσουν. Επίσης, δεν αποκλείεται η εκδοχή, που ωστόσο συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες- να τον ακολουθούσαν οι δράστες από τη δουλειά ως τον Άλιμο ή ήξεραν τόσο καλά, μετά τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες, τις συνήθειές του όπως και την ώρα που θα επιστρέψει σπίτι. Συγγενείς, φίλοι, η οικογένειά του παραμένουν στο σπίτι στην περιοχή, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Στο σημείο που έπεσε νεκρός άφησαν μια ανθοδέσμη.

“Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, εκτιμούν όσοι αξιωματικοί της Ασφάλειας έχουν γνώση των δεδομένων της έρευνας μέχρι στιγμής, αλλά τις λιγότερες πιθανότητες αυτήν την ώρα συγκεντρώνει το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας. Στην έρευνα συμμετέχουν και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να αφορούν το τμήμα τους. Αντιθέτως, οι έρευνες παίρνουν ποινική κατεύθυνση. Μάλιστα, όπως λένε αξιωματικοί, τους θυμίζει πολύ μια ενέδρα θανάτου, που έστησαν στον Γιώργο Καραϊβάζ. Αυτό το λένε από τον τρόπο δράσης των δύο εκτελεστών, από το πώς κινήθηκαν, το πώς προσέγγισαν. πόσες σφαίρες χρησιμοποίησαν και πώς κατάφεραν να διαφύγουν. Σε δεύτερο χρόνο, πέρα από τους αυτόπτες μάρτυρες, θα κληθούν να καταθέσουν η σύζυγος, το παιδί του, στενός φιλικός και οικογενειακός κύκλος, μήπως και είχε εκμυστηρευθεί το παραμικρό το τελευταίο διάστημα. Επίσης, στο ερώτημα του ΑΝΤ1 αν ο δημοσιογράφος είχε ενοχλήσει με ρεπορτάζ δημοσιεύματα, σχολίασαν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς και πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό των προσωπικών λόγων. Είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή τα δημοσιεύματα, τις προσωπικές επαφές, τις κλήσεις, τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια να φτάσουν στο κίνητρο και τους δράστες. Επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανόν οι δράστες και ο ηθικός αυτουργός να είναι διαφορετικά πρόσωπα, κάποιος άλλος να έχει δώσει εντολή για την εκτέλεση χωρίς όμως αυτήν τη στιγμή να μπορούν να μιλήσουν για το κίνητρο και χωρίς μόνο από τα δημοσιεύματα να μπορούν να φθάσουν την άκρη του νήματος.

Τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες

“Εγώ ήρθα ένα λεπτό μετά και είδα το σώμα του πεσμένο κάτω μπρούμυτα και φυσικά δεν τον γνώρισα. Το αίμα έτρεχε φρέσκο” είπε μία γειτόνισσα “μπροστά στα μάτια τριών υπαλλήλων του δήμου” πρόσθεσε η ίδια γυναίκα, ενώ συγκλονίζει λέγοντας πως αφού τον πυροβόλησαν αρκετές φορές του έριξαν και τη χαριστική βολή.

Ένας άνδρας σημείωσε “Κατεβήκαμε να δούμε τι γίνεται στη γειτονιά μας. Τι έγινε μεσημεριάτικα δεν ξέρει κανένας”. Ενδιαφέρον επίσης έχουν οι μαρτυρίες δύο τουλάχιστον υπαλλήλων του δήμου που προέβαιναν σε κηπουρικές εργασίες στο αλσύλλιο δίπλα στο οποίο είδαν τους δράστες, το όχημά τους, από πού κατευθύνθηκαν και πώς εξελίχθηκε η δολοφονία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ