Εμβόλιο AstraZeneca: Έρχονται οδηγίες για υγειονομικούς και πολίτες – Τι θα πρέπει να προσέχουν

Οδηγίες σχετικά με το εμβόλιο της ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία, έχουν συγγράψει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Οι οδηγίες αυτές για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου, θα δημοσιευτούν αύριο και θα αφορούν τόσο τους υγειονομικούς όσο και τους πολίτες, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι “δεν πρέπει να δημιουργήσουν πανικό και άγχος, γιατί αναφέρονται σε μία σπάνια κατάσταση”.

Εξήγησε στη συνέχεια, ότι οι υγειονομικοί στις περιπτώσεις των θρομβώσεων και της θρομβοπενίας που εμφανίζονται εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν, όπως για κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια την κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει, να μπορούν να συμβουλεύονται και αιματολόγους.

Όσοι πολίτες έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα “στις σπάνιες περιπτώσεις όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγία που διαρκεί πέραν των τεσσάρων ημερών, όπως και δερματολογικές εκδηλώσεις -εκτός από το σημείο του εμβολίου”, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία συνιστά σε άτομα που έχουν ή θρομβοπενία κάτω από 150.000 αιμοπετάλια ή θρόμβωση να έχουν μια στενή παρακολούθηση και αν αυτό συνδέεται και με κλινική συμπτωματολογία να συνεχίζουν και με έναν αιματολογικό ή πηκτολογικό έλεγχο.

“Σε όλες τις περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και υπάρχει θεραπεία, όπως και υπάρχει και διάγνωση με ειδικές μεθόδους σε ένα νοσηλευτικό κέντρο στην Αθήνα”, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ