“Επιχείρηση Πάσχα στο χωριό”: Τα σενάρια για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Από τι θα εξαρτηθούν

Πολλή συζήτηση γίνεται για το εάν και πώς θα γιορτάσουμε εφέτος το Πάσχα και εάν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Συζήτηση που εντείνεται όσο βαδίζουμε προς τα τέλη Απριλίου. Το θέμα φαίνεται να απασχολεί και τους ειδικούς αλλά και την κυβέρνηση, η οποία θα επιθυμούσε μια νέα «βαλβίδα εκτόνωσης» της κόπωσης των πολιτών επιτρέποντας το «Πάσχα στο χωριό», αν και γνωρίζουν καλά πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για τέτοιες ανακοινώσεις και όσο η επιδημιολογική εικόνα παραμένει επιβαρυμένη.

Πολλά είναι τα σενάρια τα οποία προτάσσουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εμφανίζονται με διαφορετικές απόψεις και επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το Πάσχα δεν θα πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα υπό τον φόβο της διασποράς του κορονοϊού στην επαρχία και την “κινητικότητά” της από τα μεγάλα αστικά κέντρα στα χωριά. Οι ίδιοι επικαλούνται ότι δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε έναν νέο κύκλο αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων και επιμένουν ότι “εάν ανοίξουμε το Πάσχα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το καλοκαίρι, που είναι κρίσιμη και κομβική περίοδος για τον τουρισμό”.

Στον αντίποδα, άλλοι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί μιλούν για ένα άνοιγμα με… κανόνες και περισσότερες ελευθερίες την πασχαλινή περίοδο δεδομένου ότι μετά τις 20 Απριλίου εκτιμάται πως θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στους αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, ενώ βασικό επιχείρημά τους είναι ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί και επιπλέον σε λίγες ημέρες θα υπάρχει ως “χρήσιμο εργαλείο” και το self test προκειμένου ο κάθε πολίτης να μπορεί να κάνει αυτοδιάγνωση και να προχωρά σε προστασία του ίδιου και του περιβάλλοντός του.

Μεταξύ των όσων προκρίνουν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες είναι ότι ίσως θα μπορούσε να υπάρξει Πάσχα… δύο ταχυτήτων, δηλ. σε περιοχές της χώρας όπου θα παρατηρηθεί έως τότε ύφεση της πανδημίας να είναι λίγο… πιο ελεύθερο το Πάσχα σε σύγκριση με πέρυσι. Όπως τονίζουν, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα θα πρέπει να γίνουν μόνο μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας.

«Έχω την αίσθηση ότι η μετακίνηση των ανθρώπων από την κυρία κατοικία τους στη δευτερεύουσα κατοικία τους, εφόσον βρίσκονται σε περιοχές του ίδιου επιδημιολογικού φορτίου θα διευκόλυνε ώστε να έχουμε λιγότερους συνωστισμούς τα Σαββατοκύριακα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλά μόνο αυτοί και υπό αυτή την προϋπόθεση» υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ο οποίος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 πριν από λίγες ημέρες είπε ότι “μετά τις 20 Απριλίου ενδεχομένως να δούμε τη σταθεροποίηση και την έναρξη αποκλιμάκωσης. Μετά τις 20 Απρίλη έχουμε δέκα ημέρες για το Πάσχα. Δεν ξέρω κατά πόσο προλαβαίνουν όλες οι περιοχές της χώρας να μπουν σε μια ύφεση τέτοια που να επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα. Πιστεύω ότι αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας θα είναι σε καλό επίπεδο ώστε να επιτραπεί τουλάχιστον λίγο πιο ελεύθερο Πάσχα απ’ ότι ήταν πέρσι».

Με «όπλο» τα self test

Το άλλο σενάριο θέλει να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα αν τα πράγματα πάνε καλά και μάλιστα για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις να τεθεί ως προαπαιτούμενο το self test πριν από το ταξίδι με το πλοίο.

“Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα”. Η αισιόδοξη δήλωση ανήκει στον καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, που αποκάλυψε ότι για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει ως προαπαιτούμενο το self test όταν κάποιος θέλει να ταξιδέψει με πλοίο. Πάντως στην ενημέρωση της Παρασκευής που τέθηκε ερώτηση για το Πάσχα και τις μετακινήσεις στον Νίκο Χαρδαλιά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απάντησε ότι “το τι θα γίνει έπειτα από κάμποσες εβδομάδες θα το ξαναπώ, είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά, μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά και όχι μόνο δεδομένα και από κει και πέρα με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα».Πελώνη: Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα διαπεριφερειακών μετακινήσεων στους πολίτες με αρνητικό τεστ ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως γίνεται με τους τουρίστες. Η δημοσιογράφος του Politico αναφέρθηκε στην άφιξη Γερμανών τουριστών στην Κρήτη, καθώς και το άνοιγμα των πτήσεων από το Ισραήλ.

«Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις είναι ένα θέμα που θα κριθεί αργότερα. Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Ως προς τους τουρίστες έρχονται, συγκεκριμένα από το Ισραήλ έρχονται με πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, με πιστοποιητικό εμβολιασμού και με PCR τεστ 72 ωρών» απάντησε η κ. Πελώνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ