Κορονοϊός: 8 νέα φάρμακα στη μάχη κατά του ιού – Ποια σκευάσματα θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες

Των Δ. Πανανού, Γ. Σιαδήμα, Γ. Λυκουρέντζου, Θ. Αθανασίου

Εντείνονται οι προσπάθειες επιστημονικών ομάδων σε όλο τον κόσμο για την εύρεση θεραπείας της λοίμωξης COVID-19. Εκτός από το ισραηλινό φάρμακο EXO-CD 24, ακόμη επτά, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, έχουν ενταχθεί στην καθημερινή κλινική πράξη ή βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών ερευνών με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο από την εμφάνισή του, ο κορωνοϊός (SARS-CoV-2) δεν είναι πια άγνωστος, όπως όταν πρωτοεμφανίστηκε, τονίζει ο κ. Δημόπουλος και υπογραμμίζει ότι με τις νέες θεραπευτικές επιλογές, σε συνδυασμό με την έγκριση όλο και περισσότερων αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τρία από αυτά τα φάρμακα, μάλιστα, διατίθενται στα φαρμακεία, καθώς χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων παθήσεων, ενώ και πειραματικά φάρμακα, όπως το εισπνεόμενο EXO-CD 24, όταν πάρουν έγκριση κυκλοφορίας, αναμένεται να είναι ευρέως προσβάσιμα. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και σε θεραπευτικό επίπεδο για την COVID-19. Η διεθνής εμπειρία της αντιμετώπισης ασθενών έχει οδηγήσει στη βελτιστοποίηση της υποστηρικτικής αγωγής με τη βέλτιστη παροχή οξυγόνου και αντιθρομβωτικής αγωγής στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Παράλληλα, η χορήγηση δεξαμεθαζόνης και ρεμδεσιβίρης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κλινική έκβαση των ασθενών, ενώ τα δύο φάρμακα χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους γιατρούς στη χώρα μας», αναφέρει ο καθηγητής.

Φάρμακα

Μόνο η δεξαμεθαζόνη εκτιμάται ότι έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Πρόκειται για αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών, με τη δραστική ουσία του να έχει σημαντικές αντιαλλεργικές, αντιτοξικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες. Η συγκεκριμένη ουσία είναι αρκετά φτηνή και ευρέως διαθέσιμη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Στα φαρμακεία απαντάται σε δισκία και πόσιμο διάλυμα και στις νοσοκομειακές δομές σε ενέσιμη μορφή. Τα οφέλη είναι σημαντικά, ειδικά για αυτούς που νοσούν σοβαρά και χρειάζονται θεραπεία οξυγόνου.

Η δεξαμεθαζόνη μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με την τοσιλιζουμάμπη, ουσία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η ρεμδεσιβίρη αποτελεί ακόμη ένα φάρμακο-«σύμμαχο» στη μάχη κατά του SARS-CoV-2. Είναι αντιιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή στα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε κατά του ιού Ebola. Ως αναστολέας RNA εξαρτώμενης RNA πολυμεράσης είναι από τα ελάχιστα φάρμακα που έχουν δείξει δραστικότητα κατά του κορωνοϊού. Αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής αγωγής σε όλα τα πρωτόκολλα που δοκιμάζονται και άλλα φάρμακα, αλλά και στα πρωτόκολλα θεραπείας. Η χορήγησή της γίνεται μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται και σε ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή Ιατρικής κ. Δημόπουλο, η τοσιλιζουμάμπη, που επίσης χορηγείται σε ενέσιμη μορφή στους νοσηλευόμενους ασθενείς, «φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών». Το φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα, περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με βαριάς μορφής COVID-19, ενώ μειώνει και τον χρόνο ανάρρωσης, καθώς και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης. Η τοσιλιζουμάμπη είναι μονοκλωνικό αντίσωμα και προστέθηκε στη δοκιμή κατά της COVID-19 τον Απρίλιο του 2020 σε ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο και είχαν ενδείξεις φλεγμονής.

Δείτε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ