Εξαδάκτυλος: Θα αυξηθούν οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι – Τι πρέπει να ανοίξει πρώτα – ΒΙΝΤΕΟ

Τις επιφυλάξεις του για το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων διατύπωσε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως το τρίτο κύμα του κορονοϊού αποδείχθηκε πολύ σκληρό. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Πρωινοί Τύπου, είπε ότι έχουμε μπροστά μας δέκα δύσκολες ημέρες, οι οποίες, όπως σημείωσε, “ας ελπίσουμε ότι θα είναι σταθεροποιητικές” για την πορεία της πανδημίας και το ΕΣΥ. “Έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα, θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων” τόνισε.

Σχετικά με το ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι “το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο”, ενώ εμφανίστηκε πιο διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο τα λύκεια. Αναφορικά με την εστίαση, είπε ότι ευνοεί την διασπορά του ιού περισσότερο από άλλες δραστηριότητες και τόνισε ότι θα πρέπει τα εστιατόρια να ανοίξουν όταν αυτό είναι ασφαλές. Επίσης, σημείωσε ότι και το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους έχει τη δυσκολία του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής των ειδικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες “θα επιδεινωθούν οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων”.

Για τα self test

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι τα self test θα βοηθήσουν, όμως δεν είναι η λύση του προβλήματος. Επίσης, τόνισε ότι “το self test δεν θα πρέπει να γίνεται στο φαρμακείο, ο καταλληλότερος για να το δείξει είναι ο γιατρός”, ωστόσο σημείωσε ότι το σημαντικό είναι τα θετικά τεστ να δηλώνονται και όχι να αποκρύπτονται. “Αυτά τα self test που έχουμε τώρα είναι τα πρώτα που έχουν αξιοπιστία πάνω από 80%” δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή.

Τέλος, σχολιάζοντας το πείραμα με τη συναυλία στη Βαρκελώνη όπου έδωσαν το παρών 5.000 θεατές, όλοι με μάσκα και αρνητικό τεστ κορονοϊού, αλλά χωρίς αποστάσεις, είπε εκείνος έχει προτείνει πιο εντυπωσιακό πείραμα, ωστόσο, όπως είπε “τα πειράματα δεν έχουν πάντα θετικό αποτέλεσμα και μπορεί το αποτέλεσμα να μην μας αρέσει στο τέλος”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ