Lockdown: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο – Τα νεότερα σενάρια για τη χαλάρωση των μέτρων

Της Εύης Κατσώλη

“Έξυπνα” μέτρα για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αναζητούν στην κυβέρνηση με τη δύσκολη εξίσωση να παραμένει το λιανεμπόριο. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή η οποία θα προβεί στις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση ώστε το απόγευμα να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Και όλα αυτά την ώρα που δίνεται μια μεγάλη “μάχη” στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας δεδομένου του υψηλού αριθμού των διασωληνωμένων, ενώ επιβαρυμένη είναι συνολικά η επιδημιολογική εικόνα με τα κρούσματα κορονοϊού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Βήματα αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση είναι η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν μικρές προσαρμογές στο υπάρχον μείγμα των μέτρων κατά της πανδημίας. Το σκεπτικό πίσω από τις αλλαγές που θα έρθουν στο προσκήνιο εδράζονται στο ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, όσο μεγαλώνει η ημέρα και όσο οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται, τόσο οι πολίτες θα μπορούν να παραμένουν στους εξωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο προσκήνιο

Τα βασικά σενάρια για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο είναι τα εξής:

  • Χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Αυτό που εξετάζεται είναι να μετατεθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. που είναι σήμερα στις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. ενώ θα εξεταστεί και το ωράριο για την υπόλοιπη εβδομάδα.
  • Χαλάρωση της χρήσης του κωδικού «6» για άθληση και βόλτα με κατοικίδιο. Αναμένεται να υπάρξει εισήγηση να επιτραπεί και η μετακίνηση με αυτοκίνητο, κάτι που απαγορεύεται σήμερα.
  • Στο τραπέζι βρίσκεται και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων
  • Στις 22 Μαρτίου είναι πιθανόν να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
  • Πρόθεση είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξει οριστική συζήτηση αύριο στην Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα με τις όποιες αποφάσεις να μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. Και αυτό επειδή οι ειδικοί θέλουν να έχουν ακόμη πιο σαφή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εισηγηθούν και για τον τρόπο επαναλειτουργίας των καταστημάτων: ποιος θα είναι δηλ. ο πιο ασφαλής και από επιδημιολογικής άποψης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού έξω από τις εμπορικές επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο πάντως, βρίσκεται είτε η λειτουργία με click away και click in shop είτε μέσω της αποστολής sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 και με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων και υγειονομικών κανόνων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ