Κορονοϊός – Τζανάκης: Αυτή την εβδομάδα η κορύφωση – Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα

Την κορύφωση της πανδημίας κορονοιού θα βιώσουμε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκο Τζανάκη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι έχουμε δει μια σαφή επιβράδυνση της αύξησης των κρουσμάτων, υπό την έννοια ότι τα αυτά κυμαίνονται σταθερά από 2.200- 3.000. Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση του πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20/3 και μετά, υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο και έχει επεξεργαστεί θα βιώναμε την κορύφωση του κύματος στις 5-6/3, όμως αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» είπε αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα. «Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως υπάρχει μικρή, αλλά υπαρκτή, πιθανότητα να δούμε μια ή δύο μέρες αριθμό κρουσμάτων κοντά στις 3.000 ή λίγο παραπάνω.

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορείται το σύστημα» είπε επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Όπως είπε, μια εβδομάδα μετά τις 20/3 θα αρχίσει να υπάρχει μια σαφής υποχώρηση των εισαγωγών καταρχήν στις απλές κλίνες, και λίγο αργότερα στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, με βάση τα σημερινά στοιχεία, ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τους 600 ασθενείς σε κλίνες ΜΕΘ, με πιθανότητα προσέγγισης προς τους 620-650.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ