Το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία σε βάθος 20ετίας – Τι αναφέρει

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη το μεσημέρι της Κυριακής. “Άσκοπη βία δεν δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό” δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, λέγοντας πως “για το περιστατικό αυτό διεξάγεται εσωτερική έρευνα στην Αστυνομία, με παράλληλη ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη, με βάση διάταξη που εμείς ψηφίσαμε. Γίνεται έρευνα επίσης από την αρμόδια εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, θα τελειώσει γρήγορα, ούτως ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια και να υπάρξει απόδοση ευθυνών”.

Τα επεισόδια δεν έμειναν ασχολίαστα και από τον επικεφαλής της Επιτροπής για την αστυνομική βία, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος δέχθηκε μάλιστα κριτική ότι δεν παρενέβη και δεν τοποθετήθηκε σε σχέση με τα συγκεκριμένα φαινόμενα αστυνομικής βίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος εξήγησε ότι η Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, η οποία είχε συσταθεί το Δεκέμβριο του 2019, ”έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει ”διότι δεν υπήρξε ”κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμοδίων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της”.

Το πόρισμα της Επιτροπής

Με αφορμή τα επεισόδια, τα ”ΝΕΑ” παρουσίασαν το πόρισμα της Επιτροπής για την αστυνομική βία, έπειτα από εξέταση 20 τέτοιων περιστατικών, τα οποία έλαβαν χώρα κατά την τελευταία εικοσαετία. Με βάση το πόρισμα αυτό η Επιτροπή είχε προβεί σε συστάσεις, με πρώτη ”την ανάγκη απόδοσης ευθύνης σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα”. Συγκεκριμένα, το πόρισμα, για το οποίο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν άμεσα συζήτηση στη Βουλή παρουσία των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Αλιβιζάτου, προτάσσει το βασικότερο πρόβλημα: την ατιμωρησία. Με άλλα λόγια, σκιαγραφεί ότι ΕΔΕ και έρευνες δεν καταλήγουν σε επιβολή κυρώσεων.

”Ελληνική ιδιαιτερότητα η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων”

“Αν και εκ παραδόσεως η Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει και εξακολουθεί να παρέχει αρκετές αφορμές δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα όργανά της εμπλέκονται σε περιστατικά αστυνομικής βίας περισσότερο από τα όργανα άλλων ευρωπαϊκών χωρών”, αναφέρει η Επιτροπή στο γενικό συμπέρασμα της και τονίζει ευθέως ότι ”ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων”.

Και ενώ, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” επισημαίνεται ως αποφασιστικό βήμα η εμπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη, διαπιστώνονται μεταξύ άλλων ”απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. να συνεργαστούν με τον Συνήγορο, ”μεροληψία” και ”πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων”. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν η ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής σε ανεξάρτητο-νομοθετικά προβλεπόμενο-όργανο, η εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ., η συστηματική διδασκαλία των δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αστυνομικές σχολές κ.ά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ