Κορονοϊός: Ο οδικός χάρτης προς την κανονικότητα – Oι στόχοι της κυβέρνησης για την πλήρη άρση των περιορισμών

Του Γιώργου Σιαδήμα,

Με σαφή στόχο την πλήρη άρση των περιορισμών μέσα στον Μάιο κινείται η κυβέρνηση. Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν επεξεργαστεί έναν οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown, ο οποίος θα προσαρμόζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Είναι ξεκάθαρο πως, όταν το επιτρέψουν τα στοιχεία, το πρώτο που θα ανοίξει θα είναι το λιανεμπόριο. Πλέον, η Δευτέρα 22 Μαρτίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα ήθελε να ανοίξουν και νωρίτερα. Δηλαδή στις 16 Μαρτίου, μετά την Καθαρά Δευτέρα, εάν φυσικά δώσει το «πράσινο φως» η ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων, αφού το μηνιαίο κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο φτάνει -μόνο για το κράτος- το 1,4 δισ. ευρώ.

Βέβαια, στην κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, η επανεκκίνηση της αγοράς θα γίνει με sms που θα είναι αποκλειστικά για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, όπως πρώτη έγραψε η Realnews, στο νέο πενταψήφιο 13032. Με αυτόν τον τρόπο, βασική επιδίωξη είναι να ελεγχθεί η κινητικότητα στους δρόμους και να μη δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού. Το μήνυμα-κόφτης θα έχει διάρκεια τριών ωρών και ο υποψήφιος καταναλωτής θα μπορεί να στέλνει μόνο ένα sms την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν χωρίς ραντεβού, αλλά φυσικά με μέτρα, αποστάσεις και ένα άτομο ανά 25 τ.μ.

Όσον αφορά την εστίαση, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέσα στον Απρίλιο θα μπορούν να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια, αλλά, αρχικά, μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Με τραπεζάκια, αποστάσεις και μόνο με καθήμενους. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως, πέρα από τον καιρό που βελτιώνεται και θα είναι σύμμαχος, θα αυξηθούν κατά πολύ και οι εμβολιασμοί, ειδικά μέσα στον Απρίλιο. Αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας. Μέχρι το τέλος Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1,7 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ ήδη την περασμένη Πέμπτη ξεπεράσαμε το 1 εκατ. εμβολιασμούς και μέχρι το τέλος Ιουνίου υπολογίζεται να έχουν γίνει πάνω από 5,5 εκατ.

Όλος ο σχεδιασμός δείχνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι μετά το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου, να υπάρχει πλήρης άρση των περιορισμών και να εισέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα, αφού οι μάσκες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, ενώ θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι αποστάσεις. Μέχρι τότε, άλλωστε, υπολογίζεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες 60 ετών και άνω, αλλά και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Κάτι που σημαίνει πως οι κατηγορίες που είναι πιο ευάλωτες απέναντι στον ιό θα έχουν εμβολιαστεί και θα προστατεύονται. Σε αυτό το πλαίσιο, θα έχει αλλάξει άρδην η κατάσταση και το τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό ενόψει καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ