Ελασσόνα: Ο “γρίφος” των δύο σεισμών και των ρηγμάτων – Τι λένε οι σεισμολόγοι- ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

Της Εύης Κατσώλη

«Ρίχτερ» και μεταξύ των σεισμολόγων προκαλεί ο Εγκέλαδος που… χτύπησε στην Ελασσόνα. Οι δύο σεισμοί των 6,3 και 5,9 Ρίχτερ αντίστοιχα διχάζουν τους ειδικούς. Ορισμένοι στις πρώτες δηλώσεις τους μίλησαν για ισχυρό μετασεισμό από το ίδιο ρήγμα, άλλοι έκαναν λόγο για ενεργοποίηση διαφορετικού ρήγματος και για άλλον σεισμό. Προήλθαν τελικά οι δύο σεισμοί από το ίδιο ή διαφορετικό ρήγμα; Πρόκειται για δύο διαφορετικούς σεισμούς ή των 5,9 Ρίχτερ ήταν ένας ισχυρός μετασεισμός; Το ότι ήταν δύο σεισμικές δονήσεις παρόμοιου μεγέθους συνιστά το σπάνιο φαινόμενο του «σεισμικού ζεύγους»;

Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί έως τώρα διαφέρουν σχετικά με τα συμπεράσματα για το ποια ρήγματα ενεργοποιήθηκαν αλλά και για το εάν τελικά πρόκειται για δύο κύριους σεισμούς ή όχι, μετατρέποντας σε “γρίφο” την εξήγηση και αιτιολογία του φαινομένου. Για μεγάλο μετασεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα κάνει λόγο ο Άκης Τσελέντης, για σεισμούς από το ίδιο ρήγμα σε διαφορετικούς κλάδους μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για μετασεισμό και μέρος της ίδιας ακολουθίας μιλά ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας υποστηρίζει ότι ενεργοποιήθηκε ένα άλλο ρήγμα της ρηξιγενούς ζώνης σε μια περιοχή που δεν είχαμε χαρτογραφήσει.

Χουλιάρας: Μέρος της ίδιας ακολουθίας ο δεύτερος σεισμός

Για τους δύο σεισμούς στην Ελασσόνα μίλησε στο enikos.gr ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο δεύτερος σεισμός “είναι μέρος της ίδιας ακολουθίας και πρόκειται για μετασεισμό”. Όπως επεσήμανε ο κ. Χουλιάρας, “με ξάφνιασε το γεγονός ότι είχαμε δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς, σχεδόν ίδιου μεγέθους – πρόκειται για το λεγόμενο σεισμικό ζεύγος- καθώς πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά όχι ασυνήθιστο”. Ο ίδιος υπενθύμισε τον σεισμό που είχε γίνει στην Κεφαλονιά το 2014 και δέκα ημέρες μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό έγινε και δεύτερος.

Παπαδόπουλος: Από το ίδιο ρήγμα που έχει δύο κλάδους

Σε επικοινωνία του enikos.gr με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, εκείνος τονίζει ότι οι δύο σεισμοί προέρχονται από το ίδιο ρήγμα το οποίο έχει δύο κλάδους. Όπως είπε «ο πρώτος σεισμός έγινε στον ανατολικό κλάδο και ο δεύτερος στο δυτικό τμήμα του ρήγματος. Το ανατολικό κομμάτι το γνωρίζουμε και το έχουμε μελετήσει. Το δυτικό τμήμα δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια και δεν έχει μελετηθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το γεγονός ότι και οι δύο σεισμοί, είχαν σχεδόν ίδιο μέγεθος αυτό συνιστά ένα σπάνιο φαινόμενο, το «σεισμικό ζεύγος». Σε ερώτηση αν πρόκειται για δύο διαφορετικούς σεισμούς ή ο δεύτερος ήταν μετασεισμός, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «δεν μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε. Τυπικά μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν ισοδύναμο, ισχυρό μετασεισμό». Ο ίδιος είπε ότι το ότι έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί, αυτό ίσως να σημαίνει ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και κάποιο άλλο ρήγμα στην περιοχή της Βόρειας Θεσσαλίας, αλλά πιο μακροπρόθεσμα».

Τσελέντης: Ισχυρός μετασεισμός από το ίδιο ρήγμα

Ο Άκης Τσελέντης μιλώντας στο enikos.gr αναφέρει ότι “πρόκειται για το ίδιο ρήγμα. Είναι ο ίδιος σεισμογενής χώρος. Δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση σε άλλο ρήγμα ή σε άλλη περιοχή. Ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ ήταν ένας ισχυρός μετασεισμός του πρώτου σεισμού που έπληξε την περιοχή”. Ο κ. Τσελέντης είπε ακόμη ότι “η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμα” και πρόσθεσε ότι “υπάρχει η πιθανότητα ενεργοποίησης κάποιου άλλου ρήγματος, όπως έχει φανεί και από άλλους σεισμούς, όμως αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Το εξετάζουμε και το αξιολογούμε”.

Μάλιστα σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Άκης Τσελέντης έχει γράψει ότι “επειδή πολλά ακούγονται περί ενεργοποίησης «νέου μεγάλου ρήγματος» σας παρουσιάζω την μέχρι τώρα καταγεγραμμένη σεισμικότητα από το εθνικό δίκτυο σεισμογράφο και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Παρατηρείται ότι μιλάμε για τον ΙΔΙΟ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ. Ο 5,9 χθεσινός σεισμός ήταν ένας μεγάλος μετασεισμός και ανήκει στην ίδια ακολουθία μετασεισμών. Αυτός με τη σειρά του θα και έχει τους δικούς του μετασεισμούς και η αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία θα τραβήξει σε χρόνο και με μεγάλα μεγέθη”.

Λέκκας: Ενεργοποιήθηκε ένα άλλο ρήγμα της σεισμογενούς ζώνης

«Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που δεν έχω συναντήσει σε άλλο μέρος της Ελλάδας και στον κόσμο. Είναι ένα φαινόμενο που άρχισε με έναν σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ και που θεωρήσαμε ότι είναι η «οροφή», δεδομένου ότι ακολούθησε και μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θεωρήσαμε ότι η κατάσταση εκτονώνεται” τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας σύμφωνα με το onlarissa.gr και συνέχισε: “Όμως, ήρθε και ένας άλλος σεισμός των 5,9 Ρίχτερ σε έναν άλλο κλάδο της ρηξιγενούς ζώνης – ένα ρήγμα ποτέ δεν είναι μόνο του, αλλά πολλά μαζί- ενεργοποιήθηκε ένα άλλο ρήγμα αυτής της ζώνης σε μια περιοχή που δεν είχαμε χαρτογραφήσει λόγω των συνθηκών και του ποταμού Τιταρησίου. Ένα σενάριο είναι να πάει προς τα βορειοδυτικά ακόμη περισσότερο κι εκεί ουσιαστικά να έχουμε έναν σεισμό. Ένα άλλο σενάριο είναι να μεταφερθεί νοτιοανατολικά η δραστηριότητα, δηλ. προς κατοικημένες περιοχές και να έχουμε προβλήματα. Όμως, για την ώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ