Παπαευαγγέλου: Με τόσες μικρές “πυρκαγιές” δεν μπορεί να σβήσει η “φωτιά” – Πού παρατηρούνται συρροές

Τον προβληματισμό των ειδικών γιατί δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που θα ανέμεναν, έπειτα από την εφαρμογή του lockdown στην Αττική, τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες, μετέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής.

Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, “περιμέναμε μία ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης, κάτι που δεν συνέβη, πιθανόν γιατί η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν μας βοήθησε ο χειμωνιάτικος καιρός”. Πρόσθεσε ως παράγοντα και το γεγονός της επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών, σημειώνοντας ότι έχουν ξεπεράσει τα 1.000 και ότι όπως είναι γνωστό, μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα.

Εξηγώντας γιατί δεν αποφασίστηκε η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, ανέφερε πως “είχαμε πολλές μικρές ‘πυρκαγιές’ δηλαδή πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφέρειες ενότητες της χώρας”. Έκανε λόγο για συρροές κρουσμάτων έπειτα από συναντήσεις σε σπίτια, χώρους εργασίας και κλειστές δομές για να προσθέσει: “Με τόσες μικρές φωτιές δεν μπορεί να σβήσει η πυρκαγιά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε επιβαρυμένες περιοχές”.

Η ίδια διατύπωσε την πεποίθηση ότι το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη άνοιξη, γιατί, όπως είπε, η εφαρμογή των μέτρων είναι διαφορετική και η κόπωση όλων μας επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά μας.

Διευκρίνισε πως το ίδιο συμβαίνει παντού και ότι στην Ευρώπη αναζητούνται πιο έξυπνες λύσεις σχετικά με το ποια μέτρα θα πρέπει να υιοθετούνται, προκειμένου να πορευτούμε το επόμενο διάστημα έως ότου επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία. Επικαλέστηκε για ακόμη μία φορά την ατομική ευθύνη και την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, ενώ κάλεσε όλους να αναλογιστούμε τι έχουμε περάσει έναν χρόνο τώρα, όταν και στις 26 Φεβρουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.

Σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για το πώς μεταδίδεται ο ιός και πώς μπορούμε να προστατευτούμε, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι “έχουμε μπροστά μας την ελπίδα, το εμβόλιο”. “Το ζωντανό παράδειγμα του Ισραήλ μας δίνει ελπίδα και προοπτική” είπε και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ και από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μειώθηκε κατά 94% η πιθανότητα συμπτωματικής λοίμωξης και κατά 92% σοβαρής λοίμωξης, ενώ συμπλήρωσε πως το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό και για την προστασία ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα.

Χαρακτήρισε δε “ευχάριστη” και “ευοίωνη” την παρατήρηση στο “Αττικόν” όπου υπηρετεί: την τελευταία εβδομάδα οι υπερήλικες που είχαν κάνει το εμβόλιο και εισήχθησαν στο νοσοκομείο καθώς νόσησαν από κορονοϊό, δεν χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ ή να διασωληνωθούν, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Και απηύθυνε νέα έκκληση σε όσους ήταν διστακτικοί μέχρι σήμερα, αναφορικά με το αν θα κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, να το ξανασκεφτούν. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν αρχικά οι πιο ευάλωτοι και στη συνέχεια όλοι μας, σιγά σιγά, συμπλήρωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ