Lockdown: “Παράθυρο” για άρση από τους ειδικούς – Οι κρίσιμοι παράγοντες

Της Δήμητρας Πανανού

Την παράταση του ισχύοντος lockdown κατά μία εβδομάδα βλέπουν μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας και ειδικοί επιστήμονες, αξιολογώντας τα δεδομένα από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του στην Αττική και στους άλλους μεγάλους «κόκκινους» δήμους. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας αυτή την εβδομάδα, με κρίσιμους παράγοντες από τη μία τις μεταλλάξεις, που επιβαρύνουν το επιδημιολογικό τοπίο, και, από την άλλη, την κακοκαιρία «Μήδεια», που λειτούργησε θετικά -όπως εκτιμάται- και έπαιξε τον ρόλο ενός σκληρού, έμμεσου lockdown ιδίως για την πρωτεύουσα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ξεκαθαρίζει στη Realnews ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Πάμε εβδομάδα με την εβδομάδα. Από την εμπειρία μου, όμως, στην επιτροπή και έχοντας ως δεδομένο πλέον τις μεταλλάξεις, εκτιμώ ότι θα χρειαστεί πιθανότατα μια μικρή παράταση, μιας εβδομάδας», σχολιάζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει αναμενόμενη την πορεία των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών, κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων. «Αυτή την εβδομάδα περιμέναμε επιβάρυνση του συστήματος Υγείας. Τη δεύτερη εβδομάδα που ξεκινά να δούμε τι θα γίνει», αναφέρει. Παράταση

Μία εβδομάδα παράτασης του lockdown θα χρειαστεί στην Αττική, αλλά και σε άλλους δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο», εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, του οποίου οι προβλέψεις του επιδημιολογικού μοντέλου που έχει αναπτύξει έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. «Το μοντέλο που ‘‘τρέχω’’, από το οποίο προέκυπτε ότι το κύμα αυτό θα ήταν λιγότερο σκληρό, δείχνει ήδη τάση υποστροφής. Τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται, εκτός αν συμβεί κάτι ξαφνικό, αν προκύψει κάποια μεγάλη εστία μόλυνσης. Υπό κανονικές συνθήκες και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν με καλό ρυθμό, έχω την αίσθηση ότι μία εβδομάδα επιπλέον lockdown θα ήταν αρκετή. Δηλαδή μέχρι τις 10 Μαρτίου και, από εκεί και πέρα, να ανοίξουμε σταδιακά τις ‘‘κόκκινες’’ περιοχές και ίσως να πάρουμε μέτρα για άλλες, όπου θα υπάρξει αναζωπύρωση», τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ