Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Στην Αττική διαφαίνεται κάμψη στην ανοδική τάση – Τι προβλέπει για τη Θεσσαλονίκη

“Φρένο” στην ανοδική τάση της πανδημίας στην Αττική βλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Σαρηγιάννης εκτιμώντας πως έχει φτάσει στην κορυφή της επιδημιολογικής καμπύλης. Σύμφωνα με την ανάλυσή του κ. Σαρηγιάννη και της ομάδας του για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 46% των κρουσμάτων κορονοϊού, κι εμφανίζει λίγο περισσότερα από τα τετραπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Πάντως, επισημαίνουν τις αβεβαιότητες που εισάγει ο κυμαινόμενος αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας καθημερινά, αλλά και τη μη γνώση του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται ανά περιοχή.

“Εντούτοις, με τα αποτελέσματα του Σαββάτου, αρχίζει να διαφαίνεται ότι αρχίζει να κάμπτεται η ανοδική τάση των μετρούμενων κρουσμάτων (πορτοκαλί γραμμή) και ελπίζουμε να ακολουθήσει τις προβλέψεις του μοντέλου (μπλε γραμμή), υποδεικνύοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική τις προηγούμενες ημέρες, εφαρμόστηκαν αποτελεσματικά και αποδίδουν όπως αναμενόταν” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για αποκλιμάκωση της πίεσης ήδη από την προσεχή Δευτέρα και εξήγησε ότι η μείωση θα είναι ήπια αλλά συνεχής. Από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν θα νιώθουμε αυτή την πίεση που υπάρχει σήμερα στο Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, σημείωσε ότι κατά την προσωπική του γνώμη για να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία θα είναι ανοιχτή το Πάσχα θα είναι καλό να παραταθεί και λίγο πέρα από την 28η Φεβρουαρίου το lockdown. Επίσης, εκτίμησε ότι θα ήταν καλό να ληφθούν παραπάνω μέτρα και για τη Θεσσαλονίκη, παρότι δεν πιέζεται τόσο αυτή την περίοδο.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη η έκθεσή του κ. Σαρηγιάννη και της ομάδας του αναφέρει ότι η πορεία της διασποράς ακολουθεί την αύξηση που αναμενόταν αυτή την εβδομάδα.” Συνεπώς, παρ’όλο που η κατάσταση ήταν καλή μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει η αναμενόμενη ανοδική τάση με βάση τη λειτουργία δραστηριοτήτων που ήδη ισχύουν , οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους” υπογραμμίζεται.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης στην έκθεσή του, παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αυξητικές τάσεις σε επιμέρους περιοχές τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερες την Αχαΐα και την Εύβοια, στις οποίες προτείνεται να εντατικοποιηθούν τα τεστ ανίχνευσης και η ιχνηλάτηση. Eπίσης πλέον προβληματίζουν (σε μικρότερο βαθμό) η Θάσος, η Χαλκιδική και η Πιερία, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Αργολίδα, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Για την Αχαΐα τονίζεται στην έκθεση του καθηγητή του ΑΠΘ πως το Σάββατο παρουσιάστηκε μείωση σε σχέση με την Παρασκευή με 65 κρούσματα, όμως προβληματίζει η συνολικά έντονα αυξητική πορεία, η οποία έχει αρχίσει να αναχαιτίζεται με τη εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από τις 6 Φεβρουαρίου και η περιφερειακή ενότητα μπορεί να βγει από τον χαρακτηρισμό ως «κόκκινη» περιοχή μετά τις 27-28 Φεβρουαρίου.

Στην Εύβοια, το Σάββατο παρατηρήθηκε μείωση (με 46 κρούσματα) σε σχέση με την Παρασκευή, όμως παρά το lockdown που αποφασίστηκε η Εύβοια προβλέπεται να παραμείνει «κόκκινη» μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Σημειώνεται επίσης ότι ανοδική τάση είχαμε στη Βοιωτία με 17 κρούσματα, στην οποία επίσης έχει διαμορφωθεί έντονα ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες και είναι ανάμεσα στις κόκκινες περιοχές με βάση τα κριτήρια του ΕΟΔΥ και του ECDC.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ