Μετακίνηση εργαζομένων: Τι αλλάζει για επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους – Διευκρινίσεις Χαρδαλιά

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη μετακίνηση των εργαζόμενων προχώρησε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανέφερε, σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.

Εν συνεχεία ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως στον ιδιωτικό τομέα όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας δεν δύναται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους ή από την “Εργάνη” είτε από το forma.gov.gr». Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιείται στο μέτρο της προ-δήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και στο καθεστώς αναστολής συμβάσεων, ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμα δηλωθέν ωράριο εργασίας. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία καθώς και σε καθεστώς αναστολής παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο μέσω SMS στο 13033 με τους 6 κωδικούς. Για τον δε Δημόσιο τομέα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν την στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με την φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ερωτηθείς τι ήταν αυτό που οδήγησε στην αυστηροποίηση των βεβαιώσεων μετακίνησης, καθώς και αν υπάρχουν στοιχεία για ανθρώπους που μετακινούνταν αδικαιολόγητα χρησιμοποιώντας την άδεια από την εργασία και αν αυτό αύξανε σημαντικά την κινητικότητα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής είπε: “Ναι και αυτό αποτυπώνεται και στην κινητικότητα που υπάρχει. Υπήρξαν περιπτώσεις, υπήρξε διασταύρωση ελέγχων, έπεσαν και τα σχετικά πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις. Νομίζω ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνουν την κινητικότητα και ως εκ τούτου έπρεπε να προχωρήσουμε στην αυστηροποίηση των συγκεκριμένων μέτρων έκδοσης των βεβαιώσεων μετακίνησης”.

Δείτε το βίντεο από 23.36:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ