Επιχείρηση SECRETO: Κύκλωμα «ξάφρισε» 12 εκατ. δολ. από τράπεζες των ΗΠΑ – Συλλήψεις και στην Ελλάδα

Διεθνές κύκλωμα απάτης, που κατάφερε να αποσπάσει τουλάχιστον 12 εκατ. δολάρια από 30 τράπεζες στις ΗΠΑ, ανέδειξε η επιχείρηση SECRETO, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν 13 συλλήψεις και στην Ελλάδα.

Οι δράστες κατάφεραν με έναν σχετικά απλό τρόπο δράσης να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. από το Τέξας έως το Μαϊάμι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”.

Στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί, είναι χαρακτηριστικές οι συνομιλίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος για το «ταμείο», τη «μούφα» και αναδεικνύουν το ρόλο του κάθε μέλους, και κυρίως του «Πάνου», ενός 50χρονου από την Αλβανία, ο οποίος κυκλοφορούσε με ταυτότητα για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή, με τον πραγματικό κάτοχο να διαμένει στην Αυστραλία. Ο «Πάνος» είχε συλληφθεί στο παρελθόν για εμπορία ναρκωτικών, απάτες σε βάρος τραπεζών και ιδιωτών και πλαστογραφίες, ενώ έχει χρησιμοποιήσει 17 ονόματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πληροφορίες που έφθασαν στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία διαμέσου της Εθνικής Μονάδας Europol, από τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ και την Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας, ανέφεραν πως Ελληνες πολίτες πηγαίνουν σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, ιδρύουν εταιρίες και εν συνεχεία ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με το άνοιγμα των εταιρικών λογαριασμών στις ΗΠΑ, σε πρώτη φάση μέλη της οργάνωσης μεταφέρουν χρήματα στους τραπεζικούς αυτούς λογαριασμούς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως της Δανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Μόλις πιστωνόταν το κεφάλαιο στους λογαριασμούς, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αιτούνταν την έκδοση χρεωστικών καρτών. Στη συνέχεια ταξίδευαν στην Ισπανία και έδιναν τις κάρτες σε άλλα μέλη. Εκείνοι προχωρούσαν σε συναλλαγές με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας σε μηχανήματα POS των συνεργαζόμενων ισπανικών επιχειρήσεων, για μικρότερο ποσό από το τραπεζικό πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού στις ΗΠΑ, και αυτές προεγκρίνονταν από την εκάστοτε τράπεζα, οι έμποροι όμως δεν ολοκλήρωναν άμεσα τη συναλλαγή από την τερματική μηχανή.

Επειτα από μερικές ημέρες τα χρήματα που αρχικά είχαν δεσμευτεί από την προέγκριση αποδεσμεύονταν από την τράπεζα του εμπόρου και ήταν ξανά διαθέσιμα για τον κάτοχο της χρεωστικής κάρτας στο λογαριασμό της τράπεζας των ΗΠΑ. Επειτα, προέβαιναν με την ίδια μέθοδο και σε άλλες συναλλαγές σε μηχανήματα POS συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και όταν οι έμποροι ολοκλήρωναν από το τερματικό τους μηχάνημα όλες τις προεγκεκριμένες «εικονικές» συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των αρχικών, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλη, έως και 10πλάσια του αρχικού κεφαλαίου, υπερανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ΗΠΑ, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.

Πώς γινόταν το «ξέπλυμα»

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διερεύνησαν 52 φυσικά πρόσωπα και δεκάδες επιχειρήσεις «ριχτάδικα» ή «πλυντήρια», που… εμπορεύονταν μάρμαρα, γρανίτες, σχιστόλιθους, τρόφιμα, αρώματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έδιναν… επιχειρηματικές συμβουλές. «Ακουσαν» σχεδόν 16 ψηφιακούς δίσκους συνομιλιών ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έκαναν 88 κατ’ οίκων έρευνες και δέσμευσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς που περιείχαν 1.300.000 ευρώ. Εξετάζεται ο ρόλος δικηγόρου, λογιστή, αλλά και η πιθανή εμπλοκή ατόμων που σχετίζονται με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης είτε επενδύονταν σε ακίνητα είτε μεταφέρονταν σε λογαριασμούς ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα έως τον Ιούνιο του έτους 2020 είχαν εντοπιστεί 83 τραπεζικοί λογαριασμοί σε 16 χώρες, και συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Σουηδία, Ισπανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Λετονία και Ιταλία.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ