Βατόπουλος στον Realfm 97,8 για lockdown: Τα πάντα είναι στο τραπέζι – Τι είπε για τις μεταλλάξεις

“Η επιδημιολογική εικόνα οδηγεί πρώτη φάση σε μια αύξηση των κρουσμάτων. Σήμερα γίνεται μια συνάντηση των επιδημιολόγων για να γίνει μια εκτίμηση πιο συστηματική της κατάστασης και αύριο ή μεθαύριο θα γίνει μια άλλη συνάντηση για να δούμε ακριβώς πού βρισκόμαστε. Το βέβαιο είναι έχουμε μια αύξηση, τώρα αν αυτή η αύξηση θυμίζει την κατάσταση του Οκτωβρίου, αυτό θα το δούμε, είναι λίγο διαφορετικές οι συνθήκες γιατί μένει να δούμε τις μεταλλάξεις και πόσο έχουν διαχυθεί στον πληθυσμό. Γίνεται μια μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, αν υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας, το οποίο δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα, είναι μια ρευστή κατάσταση έτσι κι αλλιώς” δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ο εμβολιασμός, αρκετοί από τις ευπαθείς ομάδες έχουν εμβολιαστεί. Με τους γιατρούς υπάρχει μια άρνηση, βέβαια λιγότερη από τη συνηθισμένη, σας υπενθυμίζω ότι και για την γρίπη το προσωπικό δεν πολυεμβολιαζόταν, είναι ένα θέμα. Μακάρι να ήταν και περισσότεροι οι εμβολιασμοί, αλλά έχει μπει στην εξίσωση” πρόσθεσε.

“Όσο αργότερα γίνει ο εμβολιασμός και όσο αργότερα αναπτύσσεται η συλλογική ανοσία στον πλανήτη, όχι μόνο στην Ελλάδα, τόσο αφήνουμε περιθώριο στον ιό να μεταλλάσσεται και συνεπώς να επιλεγούν μεταλλάξεις πιο ανθεκτικές στο εμβόλιο ενδεχόμενα ή πιο μεταδοτικές. Είναι σαφές ότι αυτό είναι απλή βιολογία” σημείωσε.

Ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο lockdown απάντησε ότι “στο τραπέζι είναι τα πάντα. Το θέμα είναι ότι η απόφαση είναι πολιτική με την έννοια πόσο αντέχει η οικονομία πια”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ