Μαύρα Βόλια: Η εντυπωσιακή παραλία της Χίου με τα μαύρα βότσαλα – Προέκυψαν από τη λάβα ηφαιστείου

Η παραλία Μαύρα Βόλια, που είναι γνωστή και ως Μαύρος Γιαλός, αποτελεί ένα κόσμημα που βρίσκεται κρυμμένο στο παραθαλάσσιο χωριό Εμπορειός, στη νότια Χίο. Πρόκειται για μια μοναδική, μαγευτική παραλία, που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά σε ολόκληρο τον κόσμο, γι’ αυτό και σε πολλές ψηφοφορίες μεταξύ ταξιδιωτών αναδεικνύεται ως μια από τις ομορφότερες της χώρας.

Το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα ολόμαυρα βότσαλά της, που προέρχονται από τη λάβα του ανενεργού πλέον ηφαιστείου “Ψάρωνας”. Ο Ψάρωνας σήμερα αποτελεί ένα σύνθετο ηφαιστειακό θόλο με τρεις μαστοειδείς κορυφές από τις οποίες η υψηλότερη φθάνει τα 198 μέτρα. Η μέγιστη διάμετρος της βάσης του είναι περίπου 1700 μέτρα. Οι παλαιές λάβες του ηφαιστείου παρουσιάζουν δακτυλιοειδείς σχηματισμούς.

Τα νερά είναι κρυστάλλινα, βαθιά και συνήθως παγωμένα, ενώ παίρνουν το σκούρο χρώμα τους από το χρώμα των μαύρων βοτσάλων. Η παραλία ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μέρη, την πρώτη που ονομάζεται Μαύρα Βόλια και τη δεύτερη που είναι γνωστή και ως Φώκι.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, όμως θεωρείται μια από τις πιο κοσμοπολίτικες του νησιού και τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Η ομορφιά της κερδίζει κάθε επισκέπτη, και δύσκολα κάποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια βουτιά που θα συνδυάσει στη συνέχεια με ουζάκι και θαλασσινά στις ταβέρνες στο γραφικό λιμανάκι του Εμπορειού.

Δείτε την παραλία τους χειμερινούς μήνες με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλα κύματα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ