Κορονοϊός: Κρίσιμο 48ωρο για νέα μέτρα μετά την “έκρηξη” των κρουσμάτων – Ποια βρίσκονται στο τραπέζι

Επιμέλεια: Εύη ΚατσώληΣε… τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Αττική, όπως και άλλες κόκκινες περιοχές της χώρας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται τις τελευταίες ημέρες. Η εκτίναξη του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού την Τρίτη στα 1.261 και η «επιστροφή» έπειτα από έναν μήνα σε τετραψήφια νούμερα, όπως και η ανησυχία για τις μεταλλάξεις συνθέτουν ένα «εκρηκτικό μείγμα». Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο είναι δύσκολη, καθώς φαίνεται να υπάρχει διασπορά σε όλες τις γειτονιές, με το κέντρο της πρωτεύουσας και τη Δυτική Αττική να «βράζουν».

Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 68 νέα κρούσματα, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 79, στη Δυτική Αττική 36 και 105 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Στον Κεντρικό Τομέα εντοπίστηκαν 180 νέα κρούσματα, ενώ στον Νότιο Τομέα 84 νέες μολύνσεις. Εξίσου προβληματική η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου καταγράφηκαν 97 νέα κρούσματα, ενώ στις Νήσους υπήρξαν τρία. Εκτός από την Αττική, επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα σε: Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι και Χαλκιδική.

Η εικόνα αυτή είναι ανησυχητική και επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ αναζωπυρώνονται τα σενάρια για τη λήψη νέων μέτρων ακόμη και για ενδεχόμενο ενός νέου, πιο σκληρού lockdown. Το σενάριο λήψης πιο αυστηρών μέτρων δεν απέκλεισε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παραπέμποντας αρχικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή. Όπως δήλωσε ο υπουργός το βράδυ της Τρίτης, “τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά” και “με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια, που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία”.Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Ο φόβος για ένα σαρωτικό τρίτο κύμα που θα οδηγήσει σε ασφυκτική πίεση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι μεγάλος. Η σημερινή ημέρα και η Πέμπτη είναι κρίσιμες για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με τις εκτιμήσεις πολλών ειδικών να κάνουν λόγο για αυξημένα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας. Οι επιδημιολόγοι στη σύσκεψη της Πέμπτης θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και την Παρασκευή η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί το τι πρέπει να γίνει με τον τελικό λόγο να έχει η κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν αποκλείεται και όλα βρίσκονται ανοιχτά πάνω στο τραπέζι. Όσον αφορά στα σενάρια για τα πιο αυστηρά μέτρα, αυτά σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. και στην Αττική προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα
  • Αύξηση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα ακόμη και στο 70%.
  • Δεν αποκλείεται ακόμη και να «καταργηθεί» το click in shop και να επανέλθουν όλα τα καταστήματα στο click away.

Αν επιδεινωθούν πολύ τα δεδομένα, ορισμένοι ειδικοί επιμένουν ότι θα πρέπει να ξανακλείσουν τα σχολεία, παρόλο που η διασπορά του κορονοϊού κινείται σε χαμηλά επίπεδα εντός της σχολικής κοινότητας. Κι αυτό για να μειωθούν οι μετακινήσεις και η κινητικότητα των γονέων. Φυσικά αν γίνουν όλα τα παραπάνω, θα ενταθούν ακόμη περισσότερο και οι έλεγχοι ως προς την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και κανόνων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ