Καταλειφός για Κιμούλη: Η γενιά μας να πει ένα μεγάλο συγγνώμη στους νεότερους

Με δύο αναρτήσεις του στο facebook ο σπουδαίος ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός παίρνει θέση με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο του θεάτρου αυτές τις ημέρες μετά τις καταγγελίες ηθοποιών κατά του Γιώργου Κιμούλη.

Στην πρώτη ανάρτησή του υπογραμμίζει ότι καθώς ανήκει και ο ίδιος στη γενιά του Γιώργου Κιμούλη, πρέπει όλη αυτή η γενιά να πει ένα μεγάλο συγγνώμη στους νεότερους για τα λάθη που κι εμείς παραλάβαμε ή συνεχίσαμε”.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στη μακροσκελή ανάρτησή του ο Δημήτρης Καταλειφός: “…Ας πάψουμε να κατηγορούμε με ευκολία θύτες και θύματα. Κάθε γενιά χρειάζεται ένα “μπράβο”,, έναν έπαινο, για ό,τι προσέφερε, και οφείλει ένα συγγνώμη για τα λάθη που σίγουρα διέπραξε, γιατί είναι αδύνατον να μην κάνει λάθη. Ας θεσπίσουμε από την αρχή κάποιους καινούργιους κανόνες για το θέατρο. Και για τη θεατρική εκπαίδευση και για το επάγγελμα. Το απαιτεί η νέα εποχή. Μέχρι τώρα ήταν μια συγκεχυμένη κατάσταση, μέσα στην οποία έβρισκε έδαφος και η κατάχρηση εξουσίας και η σιωπηλή και οδυνηρή υποταγή. Κι αυτά πολλές φορές τα εκλαμβάναμε μέσα στη γενική μας σύγχυση σαν απαραίτητα για να κάνουμε τέχνη. Ας θέσουμε καινούργια πλαίσια για μια δημιουργική συνύπαρξη στον μικρό μεγάλο κόσμο του θεάτρου. Το απαιτούν οι καιροί. Κατά συνέπεια προτείνω όχι μόνο ο Γιώργος Κιμούλης αλλά όλη η γενιά μας να πει ένα μεγάλο συγγνώμη στους νεότερους για λάθη που κι εμείς παραλάβαμε ή συνεχίσαμε, και οι νεότεροι να δώσουν αυτή τη συγγνώμη και να προχωρήσουμε ξανά όλοι μαζί…”.

Επανήλθε με δεύτερη ανάρτηση για να διευκρινίσει την τοποθέτησή του προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όπως γράφει και τονίζει ότι “δεν μίλησα μόνο για μια δημόσια συγγνώμη, όπως εκλήφθηκε από κάποιους. Έγραψα- και συνεχίζω να το πιστεύω- ότι πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες, και πιθανόν αρμόδιοι άνθρωποι για να επιλύουν διαφορές, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε πληττόμενος αντί να σιωπά και να υποφέρει από οποιαδήποτε μορφή βίας που θα του ασκηθεί στον επαγγελματικό χώρο ή την σχολή. Δεν είμαι ούτε διπλωμάτης ούτε Πόντιος Πιλάτος, όπως με χαρακτηρίζουν κάποιοι. Το μέτρο δεν είναι ίσες αποστάσεις. Απλώς πιστεύω ότι τα όρια μεταξύ απονομής δικαιοσύνης και ανθρωποφαγίας είναι πολύ συγκεχυμένα” σημειώνει μεταξύ άλλων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ