Κορονοϊός: Κρίσιμη σύσκεψη και στο τραπέζι νέα μέτρα – Τι θα γίνει με Γυμνάσια – Λύκεια και καταστήματα

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά… Αυτή τη φράση χρησιμοποιούσαν κυβερνητικά στελέχη από την Τετάρτη το απόγευμα όσον αφορά στο εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, περιοριστικά αυτή τη φορά, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ξανά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, 858 συνολικά εκ των οποίων τα 409 στην Αττική, η οποία αποτελεί μια από τις περιοχές που “βράζει” από κορονοϊό, όπως και άλλες ανά την Ελληνική Επικράτεια. Η συγκεκριμένη επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με το “καμπανάκι” που έχει χτυπήσει η εμφάνιση των μεταλλάξεων αλλά και οι εικόνες συνωστισμού σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι οποίοι και θα εισηγηθούν έως αύριο στην κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Αυτή τη στιγμή όλα ανοιχτά είναι και σχετικά με το τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και είχε αποφασιστεί ότι θα ανοίξουν. Πολλές “φωνές” της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία τους, μετά τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας, ίσως πρέπει να πάει… πιο πίσω, πιθανόν για μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμά τους, ωστόσο αν η Επιτροπή εισηγηθεί το αντίθετο, δύσκολα η κυβέρνηση θα αποφασίσει να τα ανοίξει.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, οι ειδικοί είναι πιθανόν να προτείνουν επιστροφή σε άλλο μοντέλο λειτουργίας, όπως με τη μέθοδο του click away, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός και η έντονη κινητικότητα που ευνοούν τη διασπορά του ιού. Ο εμπορικός κόσμος αγωνιά καθώς όπως έχουν ισχυρισθεί φορείς, ένα νέο lockdown θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις, με πολλές εξ αυτών να κινδυνεύουν με λουκέτο. Μια άλλη πρόταση είναι να εφαρμοστεί ξανά το click away όχι συνολικά και οριζόντια, αλλά μόνο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά ή στο… κόκκινο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ανατρέπονται και οι όποιοι σχεδιασμοί για την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία δεν μπορούν να ανοίξουν, δεδομένης της κατάστασης, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει και η δυνατότητα “απελευθέρωσης” μετακινήσεων εκτός νομού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ