Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Γιατί χρειάζεται προσοχή στην Αττική

Τον προβληματισμό του για την Αττική εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, όπου το Σάββατο παρατηρήθηκε ανοδική πορεία καθώς καταγράφηκαν 214 κρούσματα κορονοϊού έναντι 183 την Παρασκευή. Όπως επισημαίνει με αυτό τον αριθμό -και με τις αβεβαιότητες που εισάγει ο κυμαινόμενος αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας καθημερινά, αλλά και τη μη γνώση του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται ανά περιοχή- η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 41% των κρουσμάτων, κι εμφανίζει λίγο παραπάνω από τα τριπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη, δείχνοντας το πόσο έχει αντιστραφεί η κατάσταση μετά την εφαρμογή του lockdown, “Γι’αυτό εφιστούμε ξανά την προσοχή μας στην Αττική, για την οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τις 29 Νοεμβρίου. Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική αλλά και τον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας” αναφέρουν χαρακτηριστικά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr για την πορεία της πανδημίας.

Μάλιστα, με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ΕΟΔΥ και τους υπολογισμούς της πλατφόρμας CORE που έχουν αναπτύξει στο ΑΠΘ, η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική προς σταθερή τροχιά, η οποία μετά από μικρές αυξομειώσεις τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να γίνει ήπια αυξητική από τις 19 Ιανουαρίου και έπειτα. Ενθαρρυντική ήταν πορεία των τελευταίων 3 ημερών πριν από το Σάββατο, όπου είχαμε συνεχόμενη πτώση, και μάλλον υποδεικνύει ότι το αυστηρό lockdown που ξεκίνησε από τις 3 Ιανουαρίου απέδωσε και στην Αθήνα” τονίζουν.

“Στην Αττική ο αριθμός κρουσμάτων του Σαββάτου είναι ενθαρρυντικός, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι έλεγχοι της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης” συμπληρώνουν.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του επαναλαμβάνουν ότι τα τεστ ανίχνευσης θα πρέπει να διπλασιαστούν τουλάχιστον και να δίνεται έμφαση στοχευμένα στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η δυναμική της διασποράς φαίνεται να είναι ανησυχητική για 1-2 ημέρες ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης βάζοντάς τους σε καραντίνα. Αν θέλουμε να ανοίξουν οικονομικές δραστηριότητες από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου χωρίς επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας από το τέλος Ιανουαρίου, καλό θα ήταν να αυξήσουμε σημαντικά (κατά 2 και 3 φορές σε σχέση με την Παρασκευή) τα τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, στοχεύοντας στις περιοχές υψηλού κινδύνου για να λάβουμε προληπτικά μέτρα. Επιπλέον, θα πρέπει να υποστηριχθεί η εφαρμογή τεχνολογικών μέτρων όπως η απολύμανση εσωτερικών χώρων σε καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς και σχολεία).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ