Χαρδαλιάς: Γιατί μπήκε σε καραντίνα η Αργολίδα – Τα κριτήρια για τα σκληρά lockdown

Για “ανακρίβειες” που ακούγονται σχετικά με τα δεδομένα, που οδηγούν στις αποφάσεις για τα σκληρά lockdown, έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της Αργολίδας, που βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρού lockdown, τονίζοντας πως στις 13 Ιανουαρίου η περιοχή είχε 65 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση προέκυψαν 156 στενές επαφές. Πέρα από 14 κρούσματα στο Ναύπλιο και 10 στο Άργος, τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Περιφερειακή Ενότητα, “γεγονός που καθιστούσε απαραίτητη τη λήψη μέτρων για όλη την περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί μία περαιτέρω εξάπλωση του ιού”, είπε και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία αυτά τέθηκαν σε γνώση της; Επιτροπής για να ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις.

“Ταυτόχρονα επειδή διαβάζω αιτιάσεις κάποιων αυτοδιοικητικών που προσπαθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις μας σε σχέση αποκλειστικά και μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων να επαναλάβουμε ότι για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα μίας περιοχής δεν εξετάζουμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αν τα κρούσματα ανήκουν σε συγκεκριμένο πυρήνα ή είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα, πόσες επαφές υψηλού κινδύνου δείχνει η ιχνηλάτησή τους αλλά και αν υπήρχε μετακίνηση των κρουσμάτων και των επαφών τους από δήμο σε δήμο”, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Έφερε ως παράδειγμα τον δήμο Λιβαδέων, όπου, όπως ανέφερε “μπορεί τα κρούσματα να ήταν 22 αλλά το 64% αυτών και των στενών τους επαφών είχαν τουλάχιστον μία μετακίνηση προς άλλες περιοχές της Βοιωτίας, ενώ το 53% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στην περιοχή της Θήβας σχετίζονται με μετακινήσεις και επισκέψεις στη Λιβαδειά. Άρα οι εντός Περιφερειακών Ενοτήτων κινητικότητα και αμοιβαιότητα μετακινήσεων μεταξύ αστικών κέντρων είναι ένα ακόμα κριτήριο για αξιολόγηση”.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως “στην Πολιτική Προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές, αντίθετα έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται ως προληπτικό μέτρο ώστε κάθε εστία που εντοπίζεται να ελέγχεται και να στεγανοποιείται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ