Κορονοϊός: Ο εμβολιασμός για covid είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Τι ισχύει με τον θηλασμό

Σε ένα σημαντικό ερώτημα, που απασχολεί πολλές γυναίκες, εάν ο εμβολιασμός για covid είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απάντησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως “η περίοδος της εγκυμοσύνης προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και στο θέμα των εμβολιασμών, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι ο εμβολιασμός δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για το έμβρυο και την έγκυο”. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει πολυετής εμπειρία με το εμβόλιο της γρίπης αλλά και άλλα εμβόλια. “Το εμβόλιο κατά της covid φαίνεται να είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο έμβρυο. Όμως επειδή οι κλινικές μελέτες που έγιναν δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων η επίσημη σύσταση από τους φορείς υπεύθυνους είναι ότι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο. Όμως στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, οπωσδήποτε δεν συνιστάται διακοπή της κύησης”, είπε και διευκρίνισε πως αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε, επίσης, ότι μία σύσταση που αναθεωρήθηκε είναι αυτή που ανέφερε ότι μετά τον εμβολιασμό για τον covid δεν πρέπει να προγραμματίζεται κύηση.

Αναφερόμενη, τέλος, στον θηλασμό, τόνισε πως “το mRNA είναι ένα μόριο και ο τρόπος που δρα δεν μπορεί να επηρεάσει την εγκυμονούσα και το έμβρυο. Πόσο μάλλον το βρέφος που θηλάζει. Επομένως, δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμία μητέρα να δώσει στο βρέφος το πολύτιμο αγαθό, που είναι το μητρικό γάλα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ