Παπαευαγγέλου: Αν αφήσουμε να εμφανιστεί το τρίτο κύμα γρήγορα, μπορεί να επανέλθουμε σε επίπεδα Νοεμβρίου

Ανησυχία για τη σταθερή αύξηση κρουσμάτων στην Αττική εξέφρασε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας αλλά και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως επεσήμανε: “Αξιοσημείωτη είναι η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική αλλά και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών καθώς και αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε μεμονωμένες περιοχές της χώρας” υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Όπως τόνισε: “Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων, παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Η χώρα μας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα με χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων και χαμηλό δείκτη θετικότητας” και υπογράμμισε πως “βάσει της εμπειρίας της Βρετανίας και της Γερμανίας μας δείχνει πως ένα είναι το μεγάλο στοίχημα: Η διατήρηση του χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου που είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμη αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών. Ανησυχεί ιδιαίτερα η μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη και κυρίως η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων 25-35 ετών. Αυτό προφανώς οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα της ομάδας αυτής στη διάρκεια των εορτών. Αν δεν προσέξουν πολύ, ιδιαίτερα οι συνάνθρωποί μας της τρίτης ηλικίας, ο αόρατος αυτός εχθρός θα μεταδοθεί μέσω της ενδοοικογενειακής μετάδοσης μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες σε εκείνους που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης” τόνισε η καθηγήτρια που ακολούθως επεσήμανε ότι από τις 25 Δεκεμβρίου έως σήμερα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 20%-25% κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Επίσης, υπογράμμισε πως “πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη στη διάρκεια των γιορτών” και συνέχισε: “Αν αφήσουμε να εμφανιστεί το τρίτο κύμα, τώρα που η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμη υψηλή, αφού υπολογίζεται ότι έχουμε σχεδόν λίγο λιγότερο από 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή 60% στην επικράτεια και 70% στη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνουμε ότι γρήγορα ενδέχεται να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και την εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ. Η ιστορία αυτή θα τραβήξει… Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμη” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου μεταξύ άλλων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ