Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της Astrazeneca φαίνεται ότι εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού – Τα πλεονεκτήματά του

Στους πέντε λόγους της ανακάλυψης και ταχείας παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

«Το εμβόλιο είναι το επιστημονικό επίτευγμα του 2020», είπε η κα. Θεοδωρίδου. «Έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια, όπως της ιλαράς, που χρειάστηκαν 10 χρόνια», επισήμανε για να αναφερθεί στη συνέχεια στους πέντε λόγους λέγοντας «οι λόγοι που έγινε αυτό, είναι οι εξής: η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από άλλες επιδημίες, η συνεργασία πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων, η χρηματοδότηση και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών».

«Πάνω από 500.000 εθελοντές έχουν συμβάλει στις μελέτες για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», είπε εν συνεχεία η κα. Θεοδωρίδου, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στον μαζικό εμβολιασμό στη χώρα μας, αλλά και στα εμβόλια της Astrazeneca και Moderna.

«Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων, περίπου 4 εκατ. έχουν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ. Στην Αγγλία έχουν φτάσει άλλο ένα εκατ. δόσεις, ενώ και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα. Η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει τη διστακτικότητα», επισήμανε και συνέχισε: «Αναμένουμε και της Moderna και ίσως ακολουθήσει γρήγορα της Astrazeneca, το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση στην Αγγλία».

«Θα πρέπει να πούμε ότι τα ψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, είχαν την τόλμη να εφαρμόσουν τα εμβόλια πριν την ολοκλήρωση των μελετών. Το εμβόλιο της Astrazeneca ξεκίνησε στην Αγγλία και ο υπουργός Υγείας το χαρακτήρισε ημέρα θριάμβου. Είναι ένα είδος εξασθενημένου ιού, που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων και πρωτεΐνης που σκοτώνει τον κορονοϊό», είπε ακόμη η κα. Θεοδωρίδου και κατέληξε: «Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησής του, έχει μία αποτελεσματικότητα 70% στην πρώτη του δόση. Οι επιστήμονες σκέφτονται ότι η δεύτερη δόση μπορεί να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι μετατροπές οφείλονται στην προσπάθεια να εκμεταλλευθούμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε φαρμάκου. Όπως φαίνεται, αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού, από ένα εμβολιασμένο άτομο όταν αυτό το άτομο μολύνεται εκ νέου με τον κορονοϊό. Έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα επιπλέον προσόντα: πρώτον, είναι σταθερό στις συνήθεις συνθήκες φύλαξης, δεύτερον, είναι φθηνό και τρίτον, μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ