Σαρηγιάννης: Μέχρι και κατά 35% η χαλάρωση λόγω γιορτών – Άνοιγμα των σχολείων στις 25 Ιανουαρίου

Αντίθετος με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου είναι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προκρίνοντας την επαναλειτουργία τους στις 25 Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, η εκτίμηση είναι ότι θα μπορούσε να ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου με το σύστημα click away. Επίσης, σύμφωνα με τις αναλύσεις της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη επιβεβαιώνεται η χαλάρωση μέχρι και κατά 35% λόγω των εορτών (γύρω στο 20% στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και άρα το σκληρό lockdown που αποφασίστηκε χαρακτηρίζεται ως πολύ σωστό μέτρο.

“Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια χαλάρωση των μέτρων από τις 24/12 κατά περίπου 35%), συνδυασμένη με διπλασιασμό των ενεργών επαφών τις ημέρες των Χριστουγέννων (25 και 26/12), γεγονός που έχει ανασχέσει την πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας πανελλαδικά” αναφέρουν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr.

Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Για τη Θεσσαλονίκη σημειώνουν ότι παρατηρήθηκαν φαινόμενα χαλάρωσης των μέτρων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα (~20%), και διπλασιασμός των ενεργών επαφών του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, γεγονός που δυσχεραίνει την περαιτέρω αποκλιμάκωση. Εκτιμούν μάλιστα ότι εάν δεν επανέλθει η εφαρμογή των μέτρων στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, τότε η πορεία θα γίνει ξανά ανοδική μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, επιμένουν ότι η επιδημιολογική καμπύλη φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά εδώ και μέρες. “Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική αλλά και το κέντρο και τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Επίσης, με βάση την πορεία του μοντέλου, παρατηρήθηκε μείωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης (όπως υπαγορεύεται από το lockdown) από τις 24 Δεκεμβρίου κατά 15%-20% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Αθήνα δείχνουν ότι διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Αυτές οι παρατηρήσεις εφιστούν επιπλέον την προσοχή μας στην τήρηση των μέτρων τις ημέρες των εορτών, αλλά και τη μετέπειτα πορεία συνολικά από τις αρχές του νέου έτους” τονίζουν, προτείνοντας την εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων ανά δήμο τόσο στην Αττική όσο και τη Θεσσαλονίκη.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την Ερευνητικής Ομάδας HERACLES που χρησιμοποιεί το υπολογιστικό εργαλείο Αξιολόγησης του Υγειονομικού Κινδύνου από την Covid-19 (Covid-19 RiskEvaluation–CORE), τα πρώτα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας διαφαίνονται ήδη στην Αττική και σε μικρότερο βαθμό στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπως η Κοζάνη και η Φλώρινα, ο Έβρος και η Ροδόπη. “Στις περιοχές αυτές, έχει παρατηρηθεί μια χαλάρωση των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο. Εάν δεν επανέλθουν στα επίπεδα εφαρμογής του lockdown που επικρατούσε από τις αρχές μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, ο συνδυασμός με το άνοιγμα των σχολείων ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξητικές τάσεις από τις 20 Ιανουαρίου” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

“Με βάση την πορεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και τις αβεβαιότητες στην αποτύπωση της πλήρους εικόνας λόγω μικρού αριθμού τεστ ανίχνευσης κατά τις γιορτινές ημέρες, η απόφαση για εφαρμογή αυστηρού lockdown μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου είναι μια ενδεδειγμένη επιλογή με σημαντικά οφέλη. Πάντως τα δεδομένα (και η διαφαινόμενη χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων στα μεγάλα αστικά κέντρα τις μέρες των Χριστουγέννων) και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα των σχολείων συνολικά στη χώρα στις 11 Ιανουαρίου θα είναι πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. Αντίθετα, άνοιγμα στις 25 Ιανουαρίου, θα συντελούσε σε σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων (και κατ’ επέκταση σε ελάφρυνση της πίεσης στο σύστημα υγείας) σε βάθος ενός και δύο μηνών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να προχωρήσουν με επιτυχία οι εμβολιασμοί και να διευρυνθεί η ανοσία στα μέλη του πληθυσμού” επισημαίνουν.

Σημειώνεται ότι η ανάλυση της ομάδας του καθηγητή Σαρηγιάννη δεν συμπεριλαμβάνει ακόμη το αποτέλεσμα της παρουσίας του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που έχει αναγνωριστεί ως κατά 70% πιο μεταδοτικό στο ΗΒ. Αυτό θα γίνει (ο συνυπολογισμός της παρουσίας αυτού του στελέχους) μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Φωτογραφία: Αναστάσης Παναγούλιας/ instagram

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ