Λινού: Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική – Πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

Για το άνοιγμα των αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού σε πρωινή εκπομπή του Open. “Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος για την Αττική. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσα στα μέτρα τα οποία παίρνουμε σε προσωπικό επίπεδο είναι και η αξιοποίηση του περιβάλλοντος και παρότι συμφωνώ ότι τον χειμώνα έχουμε περισσότερα κρούσματα, δεν είναι επειδή ο ιός συμπεριφέρεται διαφορετικά. Μεταφέρεται περισσότερο επειδή είμαστε σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται και για αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο μπορούμε να βγαίνουμε και ανοίγουμε και τα παράθυρα, το ίδιο ισχύει και για την κοινωνική και εργασιακή μας ζωή. Και στα σχολεία, αν ανοίξουν, να υπάρχει αερισμός. Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή”, είπε η κ. Λινού.

“Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η ενιαία τακτική. Υπάρχουν σχολεία τα οποία είναι απομονωμένα και έχουν ελάχιστους μαθητές, υπάρχουν νηπιαγωγεία που έχουν 10-12 παιδάκια. Αυτά θα μπορούσαν να ανοίξουν. Χρειάζεται μια μελέτη από πλευράς πολιτείας και εκπαιδευτικών για να δούμε ποια σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν. Αντίθετα, υπάρχουν σχολεία που είναι και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και που είναι πολύ μεγάλα. Πρέπει να πάμε κατά περίπτωση. Και σε όλα τα σχολεία να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας, που περιλαμβάνεται η αύξηση της διάρκειας του διαλείμματος και στη διάρκεια του διαλείμματος να αερίζονται οι αίθουσες. Και οι αίθουσες χωρίς παράθυρα να μην χρησιμοποιούνται” τόνισε η καθηγήτρια.

“Συμφωνώ για το επιλεκτικό άνοιγμα καταστημάτων αλλά δυστυχώς πιστεύω ότι δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κρούσματα. Αν δεν έχουμε αντιπροσωπευτικό δείγμα κάθε πληθυσμού μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Γι’ αυτό προηγούνται τα τεστ και για τα σχολεία και για τις άλλες δραστηριότητες, βλέπουμε την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, και μετά αποφασίζουμε. Γιατί δυστυχώς αυτή τη στιγμή αποφασίζουμε τυφλά” πρόσθεσε.

Η κ. Λινού εμφανίστηκε αισιόδοξη πως “η πανδημία θα τελειώσει μέσα στο 2021. Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από την ευχέρεια με την οποία θα αποκτήσουμε τα εμβόλια. Θα πρέπει να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και να εγκριθούν γρήγορα ορισμένα ακόμα έτσι ώστε να μην υπάρξει έλλειψη. Και σαν χώρα ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι διοικητικά για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού”.

“Υπάρχει παγκόσμιος κίνδυνος, καθώς υπάρχουν μόλις δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί στον δυτικό κόσμο, αλλά υπάρχει ελπίδα, καθώς υπάρχουν άλλα δυο τρία εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, άρα θα υπάρξει παγκόσμια επάρκεια” είπε. Για το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσιάστηκε επιφυλακτική καθώς «”χει 60-70% αποτελεσματικότητα. Είναι σαν να εμβολιάζουμε μόνο τα 3/4 του πληθυσμού”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ