Σαρηγιάννης: Γιατί πρέπει να γίνει άρση του lockdown στα τέλη Ιανουαρίου – Η πρότασή του για τους εμβολιασμούς

Πρόωρο θεωρεί το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων συνολικά στη χώρα στις 7 ή στις 11 Ιανουαρίου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προτείνοντας, μέσα από την καθημερινή ανάλυση του για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει το enikos.gr, άρση του lockdown στις 20 ή ακόμη και στις 25 Ιανουαρίου. Μάλιστα, εκτιμά ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν δοκιμαστικά οι οικονομικές δραστηριότητες σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και μικρό πληθυσμό, προκειμένου πρώτα να φανεί το “αποτύπωμα” μιας τέτοιας κίνησης και στη συνέχεια να επανεκκινήσει η οικονομία σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης, προτείνει στοχευμένους εμβολιασμούς σε περιοχές, που εμφανίζουν, σύμφωνα με τα μοντέλα προσομοίωσης, τάσεις αναζωπύρωσης, μετά την άρση του lockdown.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος γράφουν στην ανάλυσή τους:

“Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), μετά τα αποτελέσματα της Τρίτης, συνάδει με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα. Παρά την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, η πορεία της τελευταίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Οι παραπάνω παρατηρήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο από τη στιγμή που συνολικά στη χώρα φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του συγκεκριμένου επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, συνιστάται προσοχή για τις επόμενες ημέρες, λόγω του πιθανού συνωστισμού που θα προκύψει στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στην αυξημένη κίνηση σε δημόσιους χώρους λόγω των αργιών. Από την άλλη, οι επιπλέον ημέρες αργίας και η αποφυγή καθημερινών δραστηριοτήτων και επαφών ίσως λειτουργήσουν αντισταθμιστικά ως προς την δυναμική της πανδημίας με την παραδοχή βέβαια ότι τηρούνται τα ήδη ισχύοντα μέτρα με σύνεση παντού.

Πάντως τα σημερινά δεδομένα και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων συνολικά στη χώρα στις 7 (ή στις 11) Ιανουαρίου θα ήταν πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. Αντίθετα, άνοιγμα στις 20 του μήνα (ή και αργότερα, δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου), θα συντελούσε σε σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων (και κατ’ επέκταση σε ελάφρυνση της πίεσης στο σύστημα υγείας) σε βάθος ενός και δύο μηνών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να προχωρήσουν με επιτυχία οι εμβολιασμοί και να διευρυνθεί η ανοσία στα μέλη του πληθυσμού.

Με βάση τις διαφοροποιήσεις στην επιδημιολογική εικόνα από περιοχή σε περιοχή, και με βάση τη διαφορετική μετεωρολογία και το πως αυτή θα επηρεάσει τη μεταδοτικότητα, άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περιοχές με μικρή επιβάρυνση και μικρό πληθυσμό, και η πορεία αυτών (είτε θετική, είτε αρνητική) να αποτελέσει οδηγό για άνοιγμα ή μη των αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές. Αντίστοιχα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι εμβολιασμοί ως μέσο ανάσχεσης της διασποράς στην κοινότητα στοχεύοντας σε περιοχές της χώρας όπου με βάση τα μοντέλα προσομοίωσης ανιχνεύονται τάσεις αναζωπύρωσης μετά την άρση του lockdown”.

Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

“Ενώ στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση, η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, αν και είχε πολύ ελαφρά πτωτική πορεία συνολικά φαίνεται να ανακόπτεται και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική αλλά και το κέντρο και τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρόλο που ακολουθεί πτωτική πορεία συνολικά” σημειώνουν στην ανάλυσή τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ