Παπαευαγγέλου: Όλα όσα μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα – Τι μας ανησυχεί – ΒΙΝΤΕΟ

Αφού παρουσίασε τα δεδομένα του ΕΟΔΥ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως η σημερινή ήταν η τελευταία ενημέρωση του έτους και έκανε μία επιγραμματική αναφορά στο τι συνέβη, από τη στιγμή εμφάνισης της νόσου στη Γουχάν της Κίνας και μετά τη διάδοσή της στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. “Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσματα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου” επεσήμανε και ανέφερε τους αριθμούς αυτούς τους δέκα μήνες που η χώρα δίνει μάχη με την πανδημία.

“Το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στη συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε όλους μας ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον ιό ανάμεσά μας. Υπήρχε μια ισορροπία με μικρό αριθμό νέων κρουσμάτων καθημερινά και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Δυστυχώς στο τέλος Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορονοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του” υπογράμμισε η καθηγήτρια που σημείωσε ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία.

“Αυτό που κυρίως μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όταν σε μια περιοχή υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα. Μας έμαθε ακόμη πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ όταν αντιθέτως η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους, βραδείς ρυθμούς. Ήταν μια χρονιά διαφορετική από τις προηγούμενες, ανατρεπτική μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί. Είχαμε όλοι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα διηγούμαστε στην επόμενη γενιά. Μια επώδυνη εμπειρία που μας έκανε να σταματήσουμε για μια στιγμή τον χρόνο και να σκεφτούμε τι πάνω απ’ όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας. Αναλογιζόμενοι πόσο μας επηρέασε η πανδημία, ποιον να πρωτοσκεφτούμε. Αυτονόητο είναι ότι πιο πολύ σκεφτόμαστε αυτές τις μέρες και συμπονούμε όλους όσοι έχασαν τους αγαπημένους τους, τα παιδιά τους, τους γονείς τους, τους συντρόφους τους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Όμως όλες οι ηλικιακές ομάδες έχασαν κάτι. Τα παιδιά έχασαν το σχολείο και κλείστηκαν σπίτι. Οι φοιτητές μας μετά έναν μεγάλο κόπο πέτυχαν τους στόχους τους, αλλά δεν έζησαν τη φοιτητική ζωή όπως την είχαν ονειρευτεί. Πολλοί εργαζόμενοι έζησαν και ζουν με την αγωνία της οικονομικής επιβίωσης, ενώ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έζησαν στην απομόνωση και με μεγάλο φόβο για τη ζωή τους” σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου που πρόσθεσε ότι “ήρθε επιτέλους η ελπίδα” αναφερόμενη στο εμβόλιο.

“Ήρθε το εμβόλιο που όλοι περιμέναμε και έτσι μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε αλλά και να διασκεδάζουμε ανέμελα με συγγενείς και φίλους. Προσοχή όμως. Ο εμβολιασμός μας δίνει χαρά και ελπίδα, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη. Και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα δείχνουν ότι στην επικράτεια έχουμε ακόμη πολλά ενεργά κρούσματα. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε 8.500 ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της συμπρωτεύουσας γενικότερα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια και ενώ βρισκόμαστε σε μια εποχή που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα έκθεσής μας”, είπε.

Ακολούθως, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε: “Ο δείκτης του κυλιόμενου μέσου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων εφτά ημερών ανά 100.000 πληθυσμού είναι ιδιαίτερα αυξημένος στη Δ. Αττική, στον Έβρο, στο Κιλκίς, στην Κοζάνη και την Πιερία. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα νοσοκομεία μας ακόμη νοσηλεύουν σημαντικό αριθμό ασθενών. Περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλινικές Covid ενώ άλλοι 500 ασθενείς βρέθηκαν στις ΜΕΘ να παλεύουν για τη ζωή τους. Ακόμη και σήμερα η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη παραμένει ιδιαίτερη υψηλή με 91% των κλινών ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες”

“Αν και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 15 ημερών είναι τα 48 έτη, τουλάχιστον 1 στους 4 νέους ασθενείς είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που υποδηλώνει σαφώς πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο ευαίσθητες εξακολουθούν να είναι οι ισορροπίες ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα και πόσο δεν θα πρέπει να μας παρασύρουν η χαρά και η αισιοδοξία για τη νέα χρονιά που έρχεται. Έχουμε ακόμη δύο μήνες με χειμωνιάτικο καιρό που θα μας αναγκάσει να παραμείνουμε σε κλειστό χώρο διευκολύνοντας τις νέες μολύνσεις κι αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Γνωρίζουμε καλά πως αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της επιτροπής μας για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού θα γεμίσουν και πάλι ξαφνικά και άδικα μετά από τόσους κόπους τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ήρθε η αρχή του τέλους με τον ερχομό του εμβολίου. Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τόσο τη δική μας όσο και των αγαπημένων μας” , ανέφερε απευθύνοντας και πάλι έκκληση. Και σημείωσε ότι οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και μη καλά αεριζόμενους όπως τα σπίτια μας αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για τον ιό να μεταδοθεί. “Όσο διαρκεί η μεσημεριανή ή βραδινή συνάθροισή μας για φαγητό” τόνισε προσθέτοντας ότι είναι κριτικής σημασίας το μέγεθος της παρέας όπως και η διάρκεια της συνάντησής μας και είναι σαφές πως όσοι περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά είναι συγκεντρωμένοι για περισσότερο χρόνο τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. “Το μήνυμα απ’ όλο τον κόσμο είναι ίδιο και μονότονο. Δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού”, κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ