Έρευνες της ΕΥΠ σε Κω και Νίσυρο – Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση κατασκοπείας στο Καστελλόριζο

Του Θεοδόση Π. Πάνου

Στην Κω και στη Νίσυρο επεκτείνουν τις έρευνές τους τόσο η ΕΥΠ όσο και η Κρατική Ασφάλεια για την πλήρη εξάρθρωση του κατασκοπευτικού δικτύου που είχε στήσει στη Ρόδο ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου. Οπως αποκαλύφθηκε, o 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου είχε στρατολογήσει ένα ναυτικό, Ελληνα μουσουλμάνο της Θράκης, προκειμένου να φωτογραφίζει τα ελληνικά πολεμικά πλοία που επιτηρούσαν το τουρκικό σεισμογραφικό που πραγματοποιούσε έρευνες το καλοκαίρι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τα έμπειρα στελέχη της ΕΥΠ έχουν βάσιμες ενδείξεις για επέκταση του συγκεκριμένου κατασκοπευτικού δικτύου σε δύο ακόμα ελληνικά νησιά, την Κω και τη Νίσυρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς της υπηρεσίας έχουν στα χέρια τους φωτογραφίες από τα οχυρωματικά έργα στα δύο συγκεκριμένα νησιά, καθώς επίσης και φωτογραφίες από ελληνικά πλοία, αλλά ακόμα και από τα αόρατα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλωστε, κατά το αποκορύφωμα της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης, η μοναδική φορά που οι Τούρκοι στρατηγοί κατάφεραν να εντοπίσουν τη θέση ελληνικού υποβρυχίου ήταν από τις φωτογραφίες που τους είχε στείλει ο γραμματέας του προξενείου στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, το ελληνικό υποβρύχιο είχε δέσει στο Καστελλόριζο και το είχε φωτογραφίσει ο μάγειρας -επίσης Ελληνας μουσουλμάνος από τη Θράκη- που είχε στρατολογηθεί από τον 35χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις εργαστηριακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές του γραμματέα του προξενείου Σ.Μ., αλλά και του στρατολογημένου από τον ίδιο ναυτικού στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελλόριζο, ανακαλύφθηκαν περίπου 2.500 φωτογραφίες που απεικονίζουν ελληνικά πολεμικά πλοία, το υποβρύχιο, Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικούς που ταξίδευαν με το πλοίο τις γραμμής για τις υπηρεσίες τους, αλλά και οχυρωματικά έργα του Ελληνικού Στρατού σε Ρόδο, Κω και Νίσυρο. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, οι πράκτορες της ΕΥΠ έχουν θέσει Κω και Νίσυρο στο μικροσκόπιο των ερευνών τους, καθώς το πλοίο στο οποίο εργαζόταν ως μάγειρας ο στρατολογημένος από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας πραγματοποιούσε δρομολόγια και σε αυτά τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράκτορες της ΕΥΠ είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τον 35χρονο Σ.Μ. πριν από 8 χρόνια, καθώς, όταν διέμενε στη Θράκη, όπου και είχε μόνιμη κατοικία σε συγκεκριμένη κοινότητα της περιοχής, εξέφραζε ανοιχτά αποσχιστικές τάσεις για τη Θράκη και μάλιστα προσπαθούσε να οργανώσει δίκτυο μειονοτικών γι’ αυτό το θέμα. Μάλιστα, η δραστηριότητά του κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει και το ελληνικό Κοινοβούλιο, έπειτα από καταγγελίες βουλευτών. Τότε είχε τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση από πράκτορες της ΕΥΠ, που διαπίστωσαν πως έχουν να κάνουν με έναν άνθρωπο που ναι μεν έχει αυτές τις απόψεις, πλην όμως οι κινήσεις του και οι τακτικές του σίγουρα δεν έδειχναν άνθρωπο που είχε σχέση με κάποια υπηρεσία πληροφοριών άλλης χώρας. Αυτά, όμως, ίσχυαν μέχρι και πριν από περίπου 8 χρόνια, καθώς την τελευταία διετία, η εξέλιξή του φαίνεται πως ήταν ραγδαία. Αυτό το χρονικό διάστημα, όπως διαπίστωσαν οι πράκτορες της ΕΥΠ, ξαφνικά ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο άρχισε να κάνει συχνά ταξίδια στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, από τη στιγμή που βρέθηκε να εργάζεται στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο, διαπιστώθηκε πως, όταν ήθελε να ταξιδέψει στην Τουρκία, ακολουθούσε ένα περίεργο δρομολόγιο, προφανώς ως τακτική αντιπαρακολούθησης. Συγκεκριμένα, έφευγε από τη Ρόδο, ταξίδευε μέχρι τη Θράκη και από εκεί περνούσε στην Τουρκία.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ