Κατασκοπεία στη Ρόδο: Απολογούνται τη Δευτέρα οι κατηγορούμενοι – “Ήθελε να στρατολογήσω κι άλλους” λέει ο μάγειρας

Τη Δευτέρα απολογούνται ενώπιον της Ανακρίτριας Ρόδου ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας πλοίου που συνελήφθησαν σε Ρόδο και Κομοτηνή έπειτα από το σχετικό ένταλμα. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου επικαλείται στις εξηγήσεις του μια… Ευρωπαϊκή Συνθήκη και συμβάσεις της Βιέννης για να μη χρησιμοποιηθούν έγγραφα και υλικό από έναν φορητό υπολογιστή του, με το επιχείρημα ότι είναι υλικό άλλης χώρας. Ωστόσο, αυτή η συνθήκη, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που τέτοιο υλικό εντοπίζεται σε διαπιστευμένο χώρο, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσα στο Τουρκικό Προξενείο, και όχι στο σπίτι υπαλλήλου του, όπως συνέβη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε αντίστοιχη κίνηση έχει προβεί και ο Τούρκος πρόξενος, ο οποίος έχει αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου να αποδοθούν στο προξενείο ένας υπολογιστής και ένα τηλέφωνο, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου, όπως έπραξε με επιστολή του στις Αρχές, κάτι όμως που θα αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Τις επόμενες ημέρες τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα έχουν ανασύρει κάποια δεδομένα από τους 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου και από τον επίμαχο φορητό υπολογιστή. Από τις πρώτες αναλύσεις έχουν προκύψει κάποια στοιχεία επικοινωνίας, μέσω MMS, SMS, e-mails, της εφαρμογής WhatsAPP, αλλά και υλικό από χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κινήσεις ελληνικών πλοίων, αριθμούς, ονόματα, αλλαγή φρουράς, ελλιμενισμό υποβρυχίων στο λιμάνι της Ρόδου.

«Δεν ξέρω γιατί με κατηγορεί»

Ο γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου στις έγγραφες εξηγήσεις του, πέρα από την επίκληση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες και έδινε γενικές πληροφορίες για τα καθήκοντά του ως υπαλλήλου στο Προξενείο. Ο 35χρονος φαίνεται να αναφέρει: «Είμαι υπάλληλος στο Τουρκικό Προξενείο Ρόδου από το 2012. Καμία σχέση δεν έχω με τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Ως υπάλληλος του Προξενείου ασχολούμαι με διοικητικά και πολιτιστικά θέματα. Εχω παντρευτεί στη Ρόδο και κάνω μια ήρεμη και οικογενειακή ζωή. Δεν ξέρω γιατί με κατηγορεί ο 56χρονος μάγειρας. Τον γνώριζα, είχαμε συναντηθεί κάποιες φορές, αλλά μέχρι εκεί. Εκείνος κάποια στιγμή άρχισε να μου στέλνει κάποιες φωτογραφίες με δικά του σχόλια». Σημειώνεται ότι μετά τη σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου αναμένεται να αιτηθούν την άρση τραπεζικού απορρήτου.

Ο 56χρονος μάγειρας από την πρώτη στιγμή είχε ομολογήσει τη δραστηριότητά του και τη «συνεργασία» του με τον 35χρονο γραμματέα του Προξενείου υποστηρίζοντας ότι δεν το έκανε για χρήματα αλλά για την πατρίδα του, την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο μάγειρας φέρεται να είχε αναφέρει πως είχε έρθει σε επαφή με τον 35χρονο τον Αύγουστο του 2020 κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας τελετής. «Συναντηθήκαμε φιλικά και στο λιμάνι της Ρόδου σε κάποια καφενεία. Είχαν γνωρίσει και τον πεθερό του. Τον Οκτώβριο άρχισε να κάνει κάποιες στοχευμένες και περίεργες ερωτήσεις για τα ελληνικά πλοία, τη φρουρά στο Καστελλόριζο και να του στέλνω φωτογραφίες», φέρεται να κατέθεσε ο 56χρονος μάγειρας.

Του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsAPP και εκείνος απαντούσε, ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του Ελληνικού Στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές, ενώ τον Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε ο μάγειρας, ρήξη στις σχέσεις τους, διότι αντιλήφθηκε πως ήταν επικίνδυνος.

Ο 35χρονος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μάγειρα, του έστελνε μηνύματα και προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά εκείνος δεν απαντούσε, καθώς επιδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλους ναυτικούς και εργαζομένους σε άλλα πλοία της γραμμής προκειμένου να του στέλνουν και εκείνοι υλικό από ελληνικούς στόχους και κινήσεις των πλοίων μας.

Σύλλογος Μουσουλμάνων Ρόδου: «Είμαστε΄Ελληνες πολίτες και τιμούμε τη χώρα μας»

«Δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση ή αρμοδιότητα να εκφράσουμε γνώμη για τη δικογραφία. Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος», αναφέρει από την πλευρά του ο πολιτιστικός σύλλογος μουσουλμάνων Ρόδου «Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ» σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας. Δηλώνει δε κατηγορηματικά, πως «οι επαφές μας με την Τουρκία είναι επαφές, που εξαντλούνται σε ζητήματα κοινής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικών παραδόσεων. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.»

Ο Σύλλογος διευκρινίζει, πως «εάν κανείς θέλει να αναζητήσει «κρυφούς» σκοπούς στη δράση του συλλόγου και των μελών μας δεν θα βρει τίποτε άλλο από την επιθυμία μας για προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας των δυο λαών. Οτιδήποτε διαφορετικό τυχόν αναφέρει κάποιος άλλος για εμάς είναι εκ του πονηρού και δεν μας εκφράζει. Είμαστε Έλληνες πολίτες, σεβόμαστε και τιμούμε τη χώρα μας και του Νόμους της. Πολιτικά παιχνίδια και εθνικιστικές αναφορές στην πλάτη μας δεν είναι αποδεκτές, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Όποιος δεν τιμάει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη δεν είναι και άξιος να φέρει την ελληνική υπηκοότητα. Και εμείς είμαστε περήφανοι ως Ροδίτες και ως Έλληνες».

Προσθέτει δε, πως με αφορμή αυτή την υπόθεση «για ακόμη μια φορά κάποιοι από ελληνικής πλευράς βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων ενώ, την ίδια ώρα, κάποιοι επιτήδειοι από τουρκικής πλευράς βρήκαν την ευκαιρία να καπηλευτούν την παρουσία και τη δράση του συλλόγου μας και να μας «εκμεταλλευθούν» προς εξυπηρέτηση εθνικών και πολιτικών σκοπών τους, που σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζουν. Ο Σύλλογός μας υφίσταται νομίμως και λειτουργεί νομίμως κατά τους κανόνες της ελληνικής πολιτείας. Μέλη μας είναι αποκλειστικά και μόνο ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες. Το συνεκτικό στοιχείο των μελών τους συλλόγου μας είναι το μουσουλμανικό θρήσκευμα και τίποτε άλλο.»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνεχίζονται οι έρευνες για τη δράση των δύο κατηγορουμένων, με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο καταγραφής και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Κω και Νίσυρο, νησιά στα οποία πραγματοποιούσε ταξίδια το πλοίο όπου εργαζόταν ο 52χρονος. Στην κατοχή των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες με ελληνικούς στόχους.

Πηγή: ΕΡΤ, Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ