Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος – Αναζητούν τη “χρυσή τομή” πριν τα Χριστούγεννα

Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος στον απόηχο της χθεσινής επικοινωνίας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα το άνοιγμα των ναών τις εορταστικές ημέρες. Η Εκκλησία θέλει περισσότερους πιστούς και το θέμα θα συζητηθεί στη διαδικτυακή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν τα σημεία τριβής που αφορούν στη λειτουργία των ιερών ναών τις ημέρες εορτών. Σύμφωνα με αυτά, ηΙεραρχία θέλει περισσότερες από δύο θείες λειτουργίες, και σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, φαίνεται πως “κλειδώνει” και μια τρίτη θεία λειτουργία την Πρωτοχρονιά. Δεύτερο σημείο τριβής αποτελεί ο αριθμός των πιστών που θα εισέλθουν στους ναούς, μόλις 9 σε όλους τους ναούς και 25 στους μητροπολιτικούς. Η “μπάλα” πέφτει στους λοιμωξιολόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε στον Πρωθυπουργό ότι υπάρχει οργή στην Ιερά Σύνοδο για τα 9 άτομα στον ναό ή 25 άτομα στη Μητρόπολη και ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθεί αυτό η Εκκλησία και πως αυτό θα φέρει ρήξη αν δεν βρεθεί τρόπος να γεφυρωθεί η διαφωνία.

Χθες ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει κάνει η Ιερά Σύνοδος στην Πολιτεία για την αλλαγή των μέτρων που είναι σε ισχύ.

“Η πρώτη παραχώρηση είναι ότι ζητά να υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τ.μ. με ανώτατο όριο μέσα σε κάθε ναό τα 50 άτομα. Όταν έχουμε έναν ναό που είναι από 600 έως 1.000 τ.μ. αντιλαμβάνεστε ότι τα νούμερα που λέμε και έχουμε συνεννοηθεί με λοιμωξιολόγους, δεν βάζουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δεύτερον να υπάρχει απόλυτη τήρηση των μέτρων, χρήση μάσκας, επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, δηλαδή τα Χριστούγεννα να λειτουργήσουμε τρεις έως και τέσσερις φορές σε έναν ναό. Να αερίζονται οι χώροι. Αν ένας ναός είναι μικρός δεν θα είναι πάνω από εννέα άτομα μέσα. Για τα Θεοφάνεια προτείναμε να μη γίνει καμία ρίψη Σταυρού εκτός Ιερών Ναών ούτε σε λιμάνια, ούτε σε θάλασσες, ούτε σε ποτάμια, ούτε σε λίμνες που είναι μια πολύ όμορφη πράξη αγιασμού των υδάτων ακριβώς γιατί εκεί υπάρχει συνωστισμός. Θα γίνει μόνο εντός των ναών και μετά να είναι οι εκκλησίες ανοιχτές για να μπορούν να πάρουν τον αγιασμό και την ευλογία του Θεού για την ημέρα αυτή. Αυτές είναι οι προτάσεις που έχει κάνει η Εκκλησία και θεωρώ απολύτως ρεαλιστικές και ταυτισμένος με αυτό που χρειάζεται όλη να επιδείξουμε, να διαφυλάξουμε το δημόσιο αγαθό της υγείας” σημείωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ