Τσακρής στον Realfm 97,8: Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην κοινότητα

Την αναγκαιότητα μίας πολύπλευρης στρατηγικής διαχείρισης της επιδημίας του κορονοϊού, υπογράμμισε ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής. μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι “θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα όπλα στη διαχείριση αυτής της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία και έτσι δείχνουν όλα τα δεδομένα έως τώρα. Από εκεί και πέρα, η στρατηγική διαχείρισης της επιδημίας θα πρέπει να είναι πολύπλευρη, να μην επικεντρώνεται μόνο στο εμβόλιο,  να αφορά και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουμε ήδη δεδομένα που δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά και άλλες πλευρές όπως είναι η συνέχιση χρήσης των μέτρων προστασίας, αλλά και ακόμη οι εργαστηριακοί έλεγχοι και άλλα μέτρα που πρέπει συνολικά να είναι σε εφαρμογή σε μια επιτυχημένη στρατηγική διαχείρισης αυτής της κρίσης”.

Ερωτηθείς εάν είναι σημαντικό να “κοιτάξουμε” και προς την πλευρά των φαρμάκων, απάντησε πως “είναι όντως πολύ σημαντικό”, υπογραμμίζοντας πως “οι επιτυχημένες θεραπευτικές παρεμβάσεις θα βοηθήσουν στο να μην έχουμε σοβαρές επιπλοκές”. Όπως είπε, θα συνεχίσει να υπάρχει η μετάδοση του ιού έστω με χαμηλότερη ένταση, κατά συνέπεια, “θα πρέπει πάντα να έχουμε όπλα ώστε να μπορούμε να αποτρέψουμε γρήγορα, έγκαιρα τις σοβαρές επιπλοκές και τα μονοκλωνικά αντισώματα υπάρχουν ενδείξεις ότι, όταν χορηγηθούν έγκαιρα, νωρίς στην εξέλιξη της νόσου και πριν αναπτύξουμε τα δικά μας αντισώματα, μπορούν να προσφέρουν σημαντική βελτίωση. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά και το ιικό φορτίο αλλά και τις σοβαρές επιπλοκές, που είναι αυτό κυρίως που φοβόμαστε στη λοίμωξη”, είπε και συμπλήρωσε πως “η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα δοκιμάσει αυτά τα φάρμακα”.

Σχολιάζοντας τις θεωρίες συνωμοσίας περί επέμβασης στο ανθρώπινο DNA, μέσω του εμβολίου, ο κ. Τσακρής σημείωσε πως “ίσα ίσα θα έλεγα ότι είναι μια πολύ προηγμένη τεχνολογία στην κατασκευή των εμβολίων που είναι πραγματικά πρωτοποριακή και δίνει πολύ σημαντικές λύσεις και ακόμα μπορεί να διορθώσει πιθανόν μεταλλάξεις που θα εμφανίσει ο ιός μετά την ευρεία χρήση τέτοιων εμβολίων. Μπορεί εύκολα λοιπόν να προσαρμόσουμε το εμβόλιο” και πρόσθεσε πως επίσης “δίνουν την πληροφορία ώστε ο ίδιος ο οργανισμός, το κυτταρόπλασμα να μπορέσει να σχηματίσει την απαραίτητη πρωτεΐνη που θα δώσει το αντιγονικό ερέθισμα για να αναπτύξουμε τα κατάλληλα αντισώματα. Θα έλεγα ότι είναι μία πολύ προηγμένη τεχνολογία που ίσα ίσα προσθέτει όχι μόνο και στην αποτελεσματικότητα, που το βλέπουμε από τα πρώτα δεδομένα των κλινικών μελετών φάσης 3, αλλά και στα θέματα ασφάλειας. Νομίζω ότι εγγυώνται εξαιρετικά αποτελέσματα και σίγουρα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο στη διαχείριση της επιδημίας”, τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακρής, υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί σχετικά με το εμβόλιο, όπως το πόσο θα διαρκεί η προστασία ή αν αυτός που εμβολιαστεί θα μεταδίδει τον ιό, τόνισε, όμως πως “σίγουρα πάντως πιστεύουμε με τη λογική όπως λειτουργεί αυτός ο ιός και γενικότερα οι κορονοϊοί θα μειώνεται και η μεταδοτικότητα. Σίγουρα σε κάποιο ποσοστό θα συνεχιστεί η μεταδοτικότητα ακόμα κι αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά πιστεύουμε σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με κάποιους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι”, είπε και εκτίμησε πως είναι “πολύ πιθανόν σε κάθε επιδημικό κύμα να χρειάζεται να το κάνουμε, είναι κάτι που δεν έχει απαντηθεί ακόμα”.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της ευρείας χρήσης των μαζικών ελέγχων σε αυτή τη φάση που είναι ευρεία η διασπορά στην κοινότητα, “ώστε γρήγορα να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και οι προσυμπτωματικοί” για να προσθέσει πως “νομίζω θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην κοινότητα, είναι ένα από τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα χρησιμοποιεί όλη η Ευρώπη, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητες της κάθε χώρας, στη διαχείριση αυτής της επιδημίας”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ