Kορονοϊός – Λινού: Ο συνωστισμός πρέπει να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού

“Ο συνωστισμός πρέπει να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού” δήλωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

“Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται ότι έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90%, κοντά στο 95%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα 5% που θα το κάνει δεν θα αποκτήσει ανοσία. Φαίνεται ότι δεν έχει σοβαρές παρενέργειες” σημείωσε.

“Πέρα από έναν τοπικό πόνο και μια αίσθηση κόπωσης την πρώτη εβδομάδα, πιθανόν κάποιοι μυικοί πόνοι και ίσως κάποια κούραση σε ορισμένους. Οι σοβαρές παρενέργειες, που έχουν συζητηθεί, αν αυτές υπάρχουν, σε όλα τα εμβόλια παρουσιάζονται στους δύο πρώτους μήνες” ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία στοιχεία της Moderna, που παρακολούθησε τους εθελοντές επί τρεις μήνες, δείχνουν ότι “δεν έχει παρενέργειες και υπάρχουν αντισώματα, είναι δηλαδή αποτελεσματικό το εμβόλιο”. “Είναι ασφαλές και είναι και αποτελεσματικό” υπογράμμισε. “Η διαδικασία πρέπει να μας απασχολεί. Είδαμε και ότι στην Αγγλία θα γίνει ο εμβολιασμός σε γήπεδα. Ο συνωστισμός πρέπει να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού” συμπλήρωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ