Μαγιορκίνης: Κάτω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – ΒΙΝΤΕΟ

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

“Ο ρυθμός επέκτασης της πανδημίας παραμένει σταθερός με περίπου 600 χιλιάδες διαγνώσεις την ημέρα. Συγχρόνως ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με κορονοϊό φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί πλέον στις 12.000 ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η επιδημία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ενεργότητας έχοντας πλέον καταγράψει σχεδόν 18 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 400 χιλιάδες θανάτους. Καταγράφεται μία πτωτική πορεία με καταγραφή λιγότερων διαγνώσεων σχετικά με δύο εβδομάδες πριν και πλέον κινείται σε περίπου 200 χιλιάδες διαγνώσεις” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης

“Στην χώρα μας συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο αυτήν την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη. Τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής παραμένει κάτω από το 1. Όμως τα ενεργά κρούσματα στις δύο αυτές περιφέρειες παραμένουν εξαιρετικά υψηλά” τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Και συνέχισε: “Η επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα διατηρείται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι περιφέρειες Πιερίας, Δράμας, Σερρών, Πέλλας και Λάρισας”.

“Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μία μικρή σχετική υποχώρηση στις διαγνώσεις τους άνω των 65. Η επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα” τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά. Δυστυχώς ο ιός μας αφοράς όλους μας αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ» κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ