Κορονοϊός: Η ανάλυση για τα κρούσματα της Τρίτης (1/12/2020) – Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες

Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης του ΕΟΔΥ, διαφαίνεται μια στασιμότητα στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε αντίθεση με τα δεδομένα των προηγουμένων ημερών. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (31299) ήταν στα συνήθη επίπεδα των τεστ που πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Και ενώ ακόμα συνεχίζεται η συνολικά πτωτική πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο τις τελευταίες 10 ημέρες, είναι σημαντικό να αναλύσουμε και τα αποτελέσματα των επομένων 2 ημερών για να διαπιστώσουμε εάν όντως συντρέχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα και τον αντίστοιχο υγειονομικό κίνδυνο.

Την Τρίτη ο αριθμός των θανάτων (111) πάλι ανήλθε σε πολύ υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι μέχρι και πριν 2 εβδομάδες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός, λόγω της πλημμελούς εφαρμογής του lockdown τις πρώτες 10 ημέρες της εφαρμογής του και από τη συνέχιση της λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων και την γενικότερα αυξημένη κοινωνική κινητικότητα των γονέων που συνάδει με τη συνοδεία των νεαρών παιδιών από και προς το σχολείο σε συνδυασμό με την χαμηλή εφαρμογή της τηλεργασίας, η οποία αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τους εργαζόμενους ενήλικες. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lockdown μετά τις 17-18 Νοεμβρίου, περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του.

Επιπλέον, και σήμερα επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, ότι με βάση τη συνολική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, έχει παρέλθει πριν η κορύφωση του ημερήσιου αριθμού ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ). Την Τρίτη ο συνολικός αριθμός μειώθηκε κατά 4 άτομα, όμως αυτό έχει συνδυαστεί με 26 θανάτους περισσότερους από χθες, οπότε με βάση τα όχι ενθαρρυντικά σημερινά δεδομένα, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε μια αύξηση των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωση τις επόμενες ημέρες. Η πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) για τις επόμενες ημέρες πανελλαδικά παρουσιάζεται στο Σχήμα 1 , ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2 . Η εκτίμηση αυτή θα επαναεπικαιροποιηθεί στις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα μετά τα όχι ενθαρρυντικά σημερινά αποτελέσματα.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία αυτών στην περίπτωση ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια, αποτυπώνονται στο Σχήμα 3.

Την Τρίτη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, οι πτωτικές τάσεις στον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιβεβαιώνονται μόνο για στην Αχαΐα ( Σχήμα 7 ) και τη Λάρισα ( Σχήμα 6 ), ενώ στην Αθήνα ( Σχήμα 4 ), τη Θεσσαλονίκη ( Σχήμα 5 ), και την Αιτωλοακαρνανία ( Σχήμα 8 ) η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη.

O αριθμός κρουσμάτων με βάση των αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά (δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας τον αριθμό των τεστ που έγιναν υγειονομική περιφέρεια), αναμένονταν να είναι χαμηλότερος σε αυτές τις τρείς πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα, που για τρίτη συνεχόμενη μέρα, δεν ακολουθεί την αναμενόμενη πορεία. Εντούτοις, επειδή δεν έχει ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στις επόμενες ημέρες, έχοντας μια συνολικότερη μορφή της καμπύλης εξέλιξης της πανδημίας, τόσο σε Πανελλαδικό, όσο και σε πιο τοπικό επίπεδο. Για την ώρα συνιστούμε προσοχή στην εξέλιξη των δεικτών της πανδημίας στην Αττική ώστε να δούμε αν για κάποιο λόγο υπήρξε ασυνήθιστη διασπορά στον πληθυσμό που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πτωτική τάση των τελευταίων ημερών.

Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αρχή αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ), δείχνει μια ελαφρά μείωση στην πτωτική πορεία όπως φαίνεται και από τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα. Σε πανελλήνιο επίπεδο ο δείκτης θετικότητας είναι 7% (η ημερήσια τιμή χθες ήταν 9%) ενώ η αντίστοιχη τιμή του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής R t (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0.92 (ας σημειωθεί ότι τιμές του R t κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Μένει λοιπόν να δούμε εάν τα σημερινά αποτελέσματα εμπνέουν όντως ανησυχία ή απλά συνδέονται με την τυχαιότητα της δειγματοληψίας. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή στην Αττική στην οποία θα πρέπει να παρατηρηθεί προσεκτικά η εξέλιξη του αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις επόμενες 2-3 ημέρες για να δούμε αν θα ακολουθηθεί η πτωτική πορεία που διαγράφονταν μέχρι τώρα ή αν θα υπάρξει μια επιβράδυνση της πτωτικής τάσης. Μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπτώσεων που διαφορετικά σενάρια ανοίγματος της οικονομίας και της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μπορούν να έχουν στον υγειονομικό κίνδυνο από την Covid-19 θα είναι διαθέσιμη προς το τέλος της εβδομάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ